KONZUM NAŠ SVAGDAŠNJI: Koprivnički umjetnik klanjao i ljubio tlo pred Todorićevom trgovinom

I.F.

13. rujna 2016.

KONZUM NAŠ SVAGDAŠNJI: Koprivnički umjetnik klanjao i ljubio tlo pred Todorićevom trgovinom

Ove subote, usred predizborne šutnje, u Koprivnici je izveden neobičan performans. Performans koji je potrajao pola sata nazvan je „Klanjanje“, a izveo ga je Bojan Koštić ispred Konzumove trgovine na Trgu Eugena Kumičića, koji je pred ulazom u trgovinu klečao, klanjao i ljubio tlo pred Konzumom.

„Svoju akciju autor objašnjava kao direktnu i jasnu kritiku konzumerizma i suvremenog tržišta u kojem su dućani i šoping centri postali hramovi, a jedini bog je novac. Kad uđemo u neki veliki dućan poput Konzuma, nalazimo se u nekom stanju transa i hipnoze, što autor opisuje i kao vlastito iskustvo“, piše Kulturpunkt koji donosi ovu priču.

Objašnjava se kako se ljudi-konzumenti po dućanima kreću poput strojeva, imaju jasno određene putanje, a koncentracija im je usmjerena samo na jedno – cijene proizvoda, dok pomno odabrani trgovački lanac Konzum i njegova K PLUS franšiza simbolički predstavljaju sve navedeno. Cijelim ritualom upravlja nedostižan i nevidljiv entitet (vlasnik korporacije, tajkun ili vlada – tko god je u poziciji moći), biće iznad običnih smrtnika, okrutan i svemogući bog koji nam daje kruh naš svagdašnji, načinjen od K PLUS brašna.

Konzum Agrokor
Cijelim ritualom upravlja nedostižan i nevidljiv entitet - vlasnik korporacije, tajkun ili vlada (FOTO: Lupiga.Com)

„Koštić je također želio pokazati kako svaki znak otpora višim silama završava represijom i gušenjem, pa je tako neprijavljena akcija završila policijskom intervencijom te udaljavanjem autora s mjesta izvedbe“, piše Kulturpunkt koji donosi i izjavu samog aktera, a koja govori o reakcijama prolaznika i radnika trgovine.

„Neki su govorili da to idem raditi u crkvu, neki su mi davali novac misleći da prosim. Voditeljica podružnice trgovine rekla je kako su mislili da se spremam na teroristički čin i pitala je zašto sam odabrao baš Konzum. Nadam se da će joj ovo pojasniti“, kaže Koštić.

Kulturpunkt nas upoznaje i sa samim autorom performansa navodeći kako je Koštić član nekoliko manjih udruga kroz koje djeluje na oživljavanju koprivničke umjetničke scene. U sklopu Udruge za promicanje izvedbenih umjetnosti i kulture Pod galgama, osnovane s namjerom da se izvedbene umjetnosti i alternativni vid kazališta osnaže u Koprivnici, radi kazališne predstave te sudjeluje u organizaciji FIUK-a, Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta. Vrijedi spomenuti i njegovu uličnu instalaciju „Ljeto na Zrinskom“ kojom je pokušao približiti ugođaj sunca i mora građanima koji nemaju mogućnost ljeto provoditi na obali. Cijeli tekst možete pročitati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kulturpunkt