HEROINA NA SLOBODI: Upoznajte Megan Rice (85), časnu sestru koja je robijala zbog otpora američkoj nuklearnoj politici

H.Š.

22. svibnja 2015.

HEROINA NA SLOBODI: Upoznajte Megan Rice (85), časnu sestru koja je robijala zbog otpora američkoj nuklearnoj politici

Časna sestra Megan Rice, 85-godišnja heroina američkog antinuklearnog pokreta, puštena je prije tjedan dana nakon dvogodišnjeg boravka u zatvoru, gdje je završila nakon što je s dvoje prijatelja provalila u najčuvaniji američki kompleks u kojem se zadnjih 70 godina proizvodi nuklearno i hidrogensko oružje. Sud je nakon saslušanja svih strana odlučio da njihova 20-minutna akcija, tijekom koje su, prerezavši žičanu ogradu, krvlju poškropili vanjske zidove i postavili antinuklearne natpise, nisu bili prijetnja za američku nacionalnu sigurnost, zbog koje je ovaj trojac dobio višegodišnje kazne zatvora.

U slučaju kojeg je New York Times nazvao "najvećim sigurnosnim probojem u povijesti američkog nuklearnog kompleksa" što se nalazi u Oak Ridgeu (Tennessee), ova katolička časna sestra osuđena je na nešto manje od tri godine, dok su Michael Walli i Greg Boertje-Obed dobili petogodišnje kazne zatvora.

Prošloga su vikenda pušteni na slobodu, ali bi se teoretski mogli vratiti u zatvor. Naime, sud još treba odlučiti o točki optužnice koja se odnosi na oštećenje državne imovine, ali odvjetnici aktivista ističu kako je vrijeme koje su proveli u zatvoru znatno veće od maksimalne kazne koja bi im temeljem ove optužbe mogla biti dodijeljena. 

U intervjuu koji je prije nekoliko dana dala za Democracy Now, sestra Rice je nakon izlaska iz zatvora rekla kako se "ne osjeća slobodno".

"Dok god postoji nuklearno oružje, nitko nije slobodan. Dok god postoji jedna nuklearna bomba, svijet je u opasnosti svakoga trenutka. Trenutno u SAD-u imamo više od 10.000 takvih bombi", rekla je 85-godišnja aktivistkinja, koja je zbog sličnih akcija dosad privođena više od 40 puta

Puštanju na slobodu je prethodilo niz kongresnih saslušanja, na kojima su se republikanci i demokrati na koncu zahvalili aktivistima, posebno sestri Rice, što su upozorili na sigurnosne manjkavosti ovoga megakompleksa. No, ovoj se opatici to nije previše svidjelo.

"To nije bila naša namjera. Htjeli smo reći istinu o oružju za masovno uništenje, o onome što svi znaju: da su nelegalni i nemoralni", istaknula je Megan Rice, koja smatra da je njezin aktivizam usko vezan uz životni poziv časne sestre.

"On definira naše postupke kao borbu za dobrobit čovječanstva i opće dobro. Svi smo mi pozvani da to radimo", istaknula je.

Za boravka u zatvoru časna sestra je dobar dio vremena provodila odgovarajući na brojna pisma podrške, a ostatak u razgovoru s ostalim zatvorenicama "čije živote duboko cijeni".

"Oni su ti koji su najmudriji u ovoj zemlji. Oni znaju što se zapravo događa. Oni su jedna od posljedica proizvodnje nuklearnog oružja", zaključila je.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Democracy Now!