BORBENI ŽENSKI ZBOR: Slovenske Kombinatke prvi put nastupile u Hrvatskoj

M.S.

6. studenog 2016.

BORBENI ŽENSKI ZBOR: Slovenske Kombinatke prvi put nastupile u Hrvatskoj

Kombinatke su ženski slovenski pjevački zbor čiji je prvi CD objavljen 2013. godine bio na prvom mjestu najprodavanijih albuma u Sloveniji, a povodom otvorenja Muzeja pobjede u Šibeniku i proslave 72. obljetnice oslobođenja Dalmacije prvi put su nastupile u Hrvatskoj, javlja portal Tris. Nije to nikakvo čudo obzirom da se njihov repertoar sastoji od partizanskih, antifašističkih i protestnih pjesama.

"Kombinatke su besplatne, ne naplaćuju svoje nastupe i srcem pristupaju svakom. Ima ih oko četrdeset, prosjek godina im je možda malo veći od trideset, a dozu pravdoljubivih ideala održavaju na izuzetnoj razini. Nije dovoljno da otpjevaju pjesmu, one publici objasne sve o njoj. To je posao Maksimilijane, jedne od Kombinatki, koja će vam srčano prenijeti svaki detalj o tome kako je, recimo, 'Bella Ciao' nastala na talijanskim poljima riže", piše Marko Podrug dodajući kako zbor pjeva iz gušta, kao "idealistička i borbena jedinica istovremeno".

"A ako ih publika ponese, kao što ih je ponijela u Šibeniku, tada sve izgleda kao u nadrealnom filmu; mali oslobođeni teritorij gdje sloboda umije da pjeva. Kombinatke su trenutačno na večeri na kišnom Trgu Medulić gdje se i dalje ori pjesma. Oslobađa se teritorij po teritorij", završava tekst objavljen u subotu 5. studenog na dan nastupa ovog ženskog zbora koji je osvojio Šibenik.

Cijeli tekst možete pročitati na portalu Tris, a evo i kako to rade Kombinatke.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Jozica Krnić/Tris.com.hr