FOTO: "Život u limbu - knjiga ožiljaka"

Ivor Fuka

18. lipnja 2021.

FOTO: "Život u limbu - knjiga ožiljaka"

Iako svojim obimom zapravo tek knjižica, kratka fotomonografija od jedva stotinjak i kusur stranica, prema mišljenju autora ovih redaka, radi se o jednom od najvažnijih izdanja objavljenih u Hrvatskoj protekle godine. „Knjigu ožiljaka“ potpisuju Slaven Rašković i Igor Čoko.

Obojica su iz Knina i imaju poseban odnos prema svom gradu, iako ni jedan ni drugi danas ne žive u njemu. Slaven je od Oluje uglavnom stanovnik Zagreba, a Igor Beograda. Prvi je napisao gotovo sve tekstove u knjizi s iskustvom sociologa, mirovnog aktiviste i osobe koja se već više od desetljeća bavi pitanjima suočavanja s prošlošću, dok je drugi, kao vrsni dokumentaristički fotograf-antropolog, priložio seriju crno-bijelih fotografija, na prvi pogled vrlo neprijatnih i gotovo potpuno očišćenih od ljudskog prisustva, ali koje se savršeno uklapaju u autorske eseje i zajedno s njima tvore jednu jedinstvenu priču.

Osim toga, jedan manji tekst u knjizi dodao je i sam Igor, onaj o grafitima na kninskim fasadama kao prilog tezi kako i grafitima pobjednici pišu povijest. Na ovom mjestu donosimo sjajne fotografije Igora Čoke koje su objavljene u knjizi o kojoj više možete saznati na ovom linku.