Režija: Doug Liman

Bourneov identitet

Bourneov identitet

miro

12. 07. 2002.

ocjena:
godina: 2002.
trajanje:
uloge: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox
žanr: Politički triler
scenario:  Tony Gilroy, William Blake Herron, David Self
režija: Doug Liman
Uvijek ljubitelj knjige, a manje ljubitelj škole, trudio sam se na onim "manje" dosadnim satima u školi pročitati kakvu knjigu. Sjećam se da sam se tako dokopao i knjiga Roberta Ludluma. Premda nijedna njegova knjiga nema ispod 200 strana, progutao sam ih sa žarom pravog ljubitelja političkog trilera. U ovoj najavi o remaku filma po Ludlumovoj knjizi, koja je svakako napravljena da bude jedan dobar, napet film pun preokreta i iznenađenja.
Bourneov identitet
Robert Ludlum je autor 21 novele, mahom bestselera, koji su štampani u 210 miljuna primjeraka i prevedenih na 31 jezik. Impresivno, nema što, pogotovo zato što će mnogi prigovoriti da se radi o "laganoj" literaturi. Ipak, za mnoge je on znalac špijunsko-hladnoratovskih zavrzlama, prepunih iznenađenja. Iako je hladni rat završio mnogi će i danas posegnuti za nekom od njegovih knjiga. Tako je i producent Doug Liman posegnuo ne samo za knjigom, već je vjerovatno i pogledao stari "identitet" (1989) sa sad već pomalo zaboravljenim Richardom Chamberlenom u glavnoj ulozi (Ptice umiru pjevajući). Priča se naravno nije mjenjala, a Richardov nasljednik Matt Damon glumi Jasona Bourna, čovjeka izgubljena identiteta kojeg pronađu uvijek moralni i dobri francuski ribari.
Kako priča odmiče Jason otkriva da je on zapravo oruđe u rukama moćnika, koji se od lovca izuzetnih sposobnosti pretvara u lovinu. Film je snimljen na više za oko primamljivih lokacija, od kojih izdavajamo Barcelonu, Pariz i Prag. Gledajući plakat u prolazu sestara Baković (koji uvijek vjerno donosi koji filmovi dolaze u sljedećih nekoliko mjeseci) odmah je vidljivo što prosječni gledatelj može očekivati od filma. Puno akcije (Bourne se vere po zgradi i šora neimenovanog policajca), malo ljubavi (Bourne ljubi djevojku, koju glumi Franka Potente) i mudro promišlja. Redatelj filma Doug Liman (Swingers, Go) na sebe je uzeo težak zadatak, koji je kažu dobro odradio, pogotovo zato što su ga neki smatrali "obiteljskim" redateljem koji se kažu teško odvaja od svoje rodne Kalifornije. U svim stranim internet magazinima "Identitet" je dobio mahom dobre ocijene, pa ako nemate za more, ili vam je već dosta domaćih političkih zavrzlama, odite i pogledajte gdje se to zagubio Bourneov identitet.