Trešnjevka

miro@lupiga.com

01. 01. 2002.

Već od malih nogu stanujem na Trešnjevci. Kvart je, osim po "Dvije lipe", Domu sportova i Draženu Petroviću poznat i po Tehničkom muzeju. Najveća je ironija da tamo nisam otišao dok me na to nije nagovorio poznanik iz Splita. No, Internet je rješenje za besposličare koji nisu raspoloženi za odlazak u tu, inače, vrlo obrazovnu instituciju.

Tehnički muzej je muzej općeg tipa, osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu. Njegova prava povijest započinje 1954. godine kada je donesena odluka o njegovu osnivanju, a tri godine kasnije Muzeju je dodijeljena današnja lokacija u Savskoj cesti 18. Lako ga možete naći ukoliko se uputite prema Ciboninom tornju, koji se nalazi točno nasuprot ovog muzeja. Ima različite odjele od kojih su najpoznatiji Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo. Ljubazno osoblje, jednom prilikom je čak spremilo nekog klinca u električni kavez, kako bi mu pokazalo koja je struja opasna, a koja ne. Preporučam, vrlo zabavno. Sve ovo i više možete saznati i na Internet stranici ovog muzeja gdje se pruža mnoštvo zanimljivih informacija.

Trešnjevka
Panorama Trešnjevke iz smjera Nehajske prema Remizi (FOTO: Mapiranje Trešnjevke)

Muzej se inače nalazi na već spomenutoj Trešnjevci, koja je dobila ime po brojnim stablima trešanja, koja su nekada ukrašavala dvorišta obiteljskih kuća. Ova četvrt ima površinu od 5,49 kilometara kvadratnih i 66.330 stanovnika (procjena koncem 2000. godine), što čini gustoću naseljenosti od 12.080 stanovnika po četvornom kilometru. Ova gustoća naseljenosti je po visini druga u gradu Zagrebu, a ispred je samo Donji Grad. Od turističke ponude izdvajamo:

- stadion prvaka Hrvatske u nogometu, "Zagreb", Kranjčevićeva
- neboder u kojem je živio Dražen Petrović, Nova Cesta
- Dom Sportova, Metalčeva
- Trešnjevački plac (mjesto gdje su se upoznali Laizy i Silvach)
- Valjavčevu ulicu, koja je jedne godine dobila epitet najgore ulice za vožnju automobilom po izboru Jutarnjeg Lista
- Kafić "Kod dvije lipe" na Trešnjevačkom placu

I još mnoštvo toga. Stoga ako se nađete u ovom kvartu u srcu grada, uživajte u njegovim "prirodnim i tehničkim" ljepotama.

Lupiga.Com