Koh-i-noor, ukleti dijamant

lijeni_vuk

01. 01. 2002.

"Onaj koji posjeduje ovaj dijamant posjedovat će i svijet, ali će spoznati i sve njegove nedaće. Samo Bog ili žena mogu ga nekažnjeno nositi." - upozorava Hindu poslovica na ovaj dijamant za koji se smatra da je uklet. Dijamant je ugrađen u krunu, koju je Kraljica majka Engleza nosila na krunidbi svog supruga Georgea VI. 1937. godine. Suprug je živio 56 godina, a ona 101. Nazvan je po perzijskom šahu Nadiru, kojem je kurtizana otkrila da je jedan njegov uhićenik sakrio dijamant u svoj turban. Nadir je prijevarom natjerao uhićenika da odmota turban i nakon što je dragulj pao na zemlju uzviknuo "Koh-i-noor" što na perzijskom znači "planina svjetlosti".

Nakon osam godina šah Nadir je ubijen, a jedan njegov general odnosi dragulj afganistanskoj monarhiji u Kabul. Nakon toga Koh-i-noor završava u Punjabu gdje mu se divio vladar Sikha Ranjit Singh, i to za vrijeme jahanja u sedlu gdje ga je, pomalo bolesno, volio držati.

Koh-i-noor replika
Replika slavnog dijamanta (FOTO: Wikimedia/aiva)

I na kraju kada je Britanija anektirala Punjab, dijamant je posjedovao devetogodišnji princ Duleep koji ga daruje britanskoj kraljici Viktoriji - indijskoj carici. Ona ga je izložila u londonskoj Kristalnoj palači i pretvorila ga iz 186-karatnog u 108-karatni koji je više sjajio, na zadovoljstvo ljudi koji su ga dolazili gledati. Kada su 1911. godine radili novu krunu za krunidbu kraljice Mary, Koh-i-noor su stavili u nju kao centralni kamen.

Kao svoje vlasništvo potražuju ga Indija, Pakistan i Iran. Taj dijamant s krvavom povijesti zauzeo je počasno mjesto na lijesu britanske Kraljice majke, tijekom ceremonije odavanja posljednje počast, na njenom pogrebu 2002. godine. Kruna je izložena u londonskom Toweru.

Lupiga.Com