Grah

Secret

14. 03. 2002.

Lat. Phaseolus vulgaris (sad konačno znam zašto se na selu kod moje bake za grah veli pažulj), po naški fažol, pasulus, pažulj, grah je najpoznatija mahunarka. U Europu je stigao tek u 16. st. zajedno sa krumpirom i kukuruzom, a do tada su ga uzgajali samo američki Indijanci. Danas se uzgaja na preko 22 miliona hektara.
Grah je prava energetska bomba sa 143 kcal na 100g, a jedno zrno sadrži do 26% bjelančevina i 52% ugljikohidrata. Osim toga bogat je aminokiselinama, lecitinom i mineralima kao što su dušik, kalij, željezo, kalcij, natrij, magnezij i cink , te vitaminima E I C. Vrlo je zdrav i smanjuje kolesterol u krvi.
Prije pripreme ga treba namakati u vodi preko noći, a ona prva voda u kojoj se kuha se baca.
Na tanjuru je najpoznatiji u obliku graha s kobasicama, a sprema se još kao «grafče na tavče», grah salata, grah i repa, grah sa zeljem, pašta-fažol, grah na kiselo s mrkvicom i krumpirom, pažuljevka, chilli...
Osim za jelo nekima je dobar i za gatanje, u Japanu ga jednom godišnje sprže i razbacuju po kući, tjerajući zle duhove i unoseći radost, a Kinezi jednu od mnogobrojnih vrsta graha-soju zovu «ta-teou» ili «veliki grah» svrstavajući ga u red svetih biljaka.