Collina, Pierluigi

Ivor Car

14. 03. 2002.

Najprepoznatljiviji sudac u talijanskom, europskom, a i svijetskom nogometu. Možete ga prepoznati po potpuno obrijanoj, pomalo špicastoj glavi i luđačkom pogledu, punim bijesa. Neprikosnoveni autoritet na svim nogometniim terenima. U početku su mu se mnogi igrači suprotstavljali (čitaj grčili), ali sada ga više nitko ne smije ni pogledati. Nadasve strog, ali pravedan. Oni koji ga ne vole predbacuju mu njegove navodne homoseksualne sklonosti, iako je oženjen i otac dvoje djece.
Rođen je 13.02.1960. godine u Bologni kao sin jedinac. U privatnom životu ovaj diplomirani ekonomist je miran i staložen građanin. Nama poznat po onoj legendarnoj tekmi koju je sudio, kada je Dinamo razbilo Celtic s 3:0 (Marić i dva puta Prosinečki).
Otvoren za nove medije, pa je i sam napravio svoju web stranicu www.pierluigicollina.it
Sudac pri talijanskom nogometnom savezu postao je 1983. g. i nećete vjerovati tada je imao kosu! Nezamislivo dok ne vidite slike. Seriju A sudi od sezone 1991/1992, i za tu ga sezonu Udruga sudaca Italije proglašava za najboljeg debitanta godine. Po statistikama internacionalne sudačke federacije, najbolje je ocijenjivani sudac 1998, 1999 i 2000. g. I sam je igrao nogomet u nižerazrednim klubovima, ali se odlučio za poziv u kojemu je najbolji.