Bumfights

Ivor Car

31. 12. 2006.

U ljeto 2002. godine američka javnost ostala je šokirana (koliko to ona uistinu može biti) neobičnim projektom dvojice mladića iz Las Vegasa. Naime, dvojac (Zachary Bubeck i Ryan Edward McPherson) je na području milijunskog San Diega plaćao ljudima da sudjeluju u uličnim tučnjavama, što bi ovi snimali i potom reklamirali na web stranici putem koje su svoj projekt u obliku video kazeta prodavali kao video senzaciju "Bumfights", svojevrsni reality-show.

Prema pretpostavkama "biznismeni" su prodali preko pola milijuna primjeraka prvog dijela svoga projekta ("Bumfights, Vol. 1"), po cijeni od 19,99$ po kazeti, što je jedan od najprodavanijih nezavisnih videa. Na snimkama se osim šaketanja mogu vidjeti i neke druge, bolesnoj publici, zanimljive stvari, kao što su strmoglavo zaletavanje u čelična vrata ili opasno skakanje s mostova.

Sudionike su "umjetnici" nagovarali na opasne radnje u zamjenu za novac, hranu ili piće, naravno, uz napomenu da se cijela stvar ne spominje policiji. Tijekom jednog snimanja jedan od "glumaca" slomio je nogu, nakon čega je producent osigurao šutnju brutalno mu zaprijetivši.

Mnoge je ovaj slučaj podsjetio na bolesni MTV-ev show "Jackass" u kojem se mogu vidjeti zbilja nevjerojatno ogavne stvari. Poznato je da je do sada snimljeno barem devet filmova u ovoj "produkciji", a djelokrug je proširen i na filmove sa svojevrsnim "striptizetama".