Zlatna malina

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Zlatna malina

Ovogodišnji dobitnici najeminentnijih od eminentnih filmskih nagrada (ako netko ne zna, riječ je o Oscaru) još nisu poznati. No, poznati su dobitnici filmske nagrade "Zlatna malina". Ove nagrade za najgore filmske doprinose, dodijeljuju se već 22 godine i to upravo prije dodjele Oscara. Ovogodišnja Malina ostati će zapamćena po prvom preuzimanju nagrade jednoga od nagrađenih.
Zlatna malina popularno nazvana Razzies, dodjeljuje se za najlošija filmska ostvarenja u protekloj godini. O pobjednicima odlučuje žiri koji je sastavljen od preko pet stotina uglavnom filmskih kritičara iz osam zemalja, a cijela ideja je potekla od velikog filmoljupca Johna Wilsona kojemu je cilj prikazati kako sve što je napravljeno u Hollywoodu nije niti sjajno niti mjerodavno. Kao nagrada pobjednicima se dodijeljuju kipići šatro pozlaćenih, zlatnih malina, čija je vrijednost 4,79 $. Zadnjih godina se nagrade dodijeljuju točno 24 sata prije Oscara. Rekord po broju osvojenih malina drži Sylvester Stallone, koji ih je dobio čak osam.
U američkoj Santa Monici na ceremoniji održanoj u kazalištu Abracadabra, jučer su dodijeljene nagrade za najgora filmska ostvarenja u 2001. godini. Apsolutni pobjednik sa čak 5 osvojenih "kipića" je Tom Green. Za svoj film Freddy Got Fingered, Tom je između ostalih dobio nagrade za najgoreg glumca i scenaristu. Najzanimljivije je to što se on odlučio pojaviti na ceremoniji i osobno preuzeti nagrade. Ovaj kanadski komičar je sam donio crveni tepih kako bi po njemu mogao hodati. Najveći konkurent mu je bio već spomenuti rekorder Sly, za film Driven. Organizatori u već povijesnom sukobu s "Rambom", pozvali su okupljene na donaciju za Stalloneov mirovinski fond kako bi što prije omogućili odlazak ovoga velikana u mirovinu.
Remake Planeta majmuna drugi je film po broju dobivenih nagrada. Dobio ih je tri. Najgora glumica je Mariah Carey, za ulogu u filmu Glater. Zlatnu malinu dobila je i Klikova miljenica Estella Warren za sporednu ulogu u filmu Driven.
Od sljedeće godine ovu dodjelu uživo bi trebao prenositi i TV program Nash Entertainment, koji je pokazao interes za live prijenos.