Zdravlje ili starenje ?

Vuk

14. ožujka 2002.

Zdravlje ili starenje ?

Početkom 90-ih u SAD-u se razvio pokret, tzv. "anti-aging" val koji bi trebao zaustaviti starenje u čovjeka. Prije četiri godine zahvatio je i Njemačku. Sljedbenici pokreta hormone drže vrelom mladosti za čovjeka. "Hormon Coctails" ili "Forever-Fun- Fruchtgummi" prema tome obećavaju vječnu mladost, ali ne misle svi tako
Specijalist opće medicine Thomas Kleinau koji je sa još trojicom liječnika osnovao privatni Institut za unapređenje zdravlja i terapiju u Bielfeldu koji pacijentima obećava potenciju u starosti i život bez raka, ali bez korištenja hormonskih pripravaka. "Ne želimo podržavati zabludu o vječnoj mladosti", kaže Kleinau, njihova priča govori o boljoj starosti i o tome koliko i kako ljudi mogu sami poboljšati kvalitetu života.
Isto tako u Kleinovom Institutu za 100 eura možete kompjuterski odrediti funkcionalnu starost, na način da skenerom ustanovite brzinu reakcije, snaga, kratkoročno pamćenje i koordinacija. Rezultati se zatim uspoređuju sa bazom podataka i dobijete rezultat koji je nerijetko viši ili niži od pacijentove stvarne dobi.
Skener otkriva i neke druge stvari kao što je radna sposobnost srca ili kvaliteta krvožilnog sustava ali pacijent bi tako mogao potrošiti sve što ima i okrenuti sve hipoteke, kao na monopolu. U Bielfeldu to ni ne savjetuju.
Njihov princip rada je da nešto utvrde, a zatim vam daju savjet, znači ako npr. ustanove da imate kratkoročno pamćenje savjet je da učite pjesme napamet ili sl. kako bi mozak vježbom održali u formi prije no što vas zauvijek napusti. Nikome ne žele ubrizgavati hormonske inekcije iako neki na tome čak i inzistiraju.
Navodno se u SAD-u hormoni mogu kupovati i u samoposluzi kao glukoza, a tu postoji opasnost nuspojave kao što je rak prostate, kaže Kleiman. Po njegovom opet tijelo treba samo natjerati da proizvodi hormone, prehranom i kretanjem.
Tako da liječnici upozoravaju, ako mislite koristiti proizvod koji nudi zaustavljanje starenja, budite oprezni.
Najbolje je uzeti svoje zdravlje u svoje ruke.