"Zbirka" policijskih lupetanja

Igor Došen

1. travnja 2008.

"Zbirka" policijskih lupetanja

U jeku najopsežnije policijske potrage u novijoj hrvatskoj povijesti, onoj za odbjeglim penzioniranim generalom Ivanom Koradeom gdje se hrvatski 'organi reda i mira' i nisu pretjerano iskazali, iskoristit ćemo priliku i podsjetiti vas na niz lapsusa domaćih nam policijskih šefova, koji su se češće isticali lupetanjima nego djelima. Jedno od takvih, danas već legendarnih lupetanja je policijsko priopćenje - „Liječnici su pokušali s reinkarnacijom“ (umjesto „reanimacijom“)

Pojedini policijski šefovi u Hrvatskoj više su se isticali lapsusima (iliti lupetanjima) nego djelima. Proteklih je mjeseci s tim u vezi medijski najeksponiraniji bio donedavni ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, zvani „Jubito“. Podsjetimo na jednu od njegovih „biser izjava“ - kako su mafijaška ubojstva zapravo produkt dobrog policijskog rada! Kad je Kiro svojevremeno u intervjuu za glasilo Sindikata policije govorio o kriminalcima u redovima MUP-a koji su poznati – poprilično je uzburkao javnost pa su njegovi suradnici ublažavali tu izjavu.

Kirinov nasljednik na mjestu čelnog čovjeka MUP-a Berislav Rončević se u vrijeme dok je bio ministar obrane istaknuo izjavom kako je za sve što je postigao u životu zahvalan Branimiru Glavašu. Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marijan Tomurad je, pak, na upit novinara kojim je oružjem ubijen Lulzim Krasniqi, odgovorio: „Vatrenim“. Bivši ravnatelj policije Ivica Franić je nakon pljačke u poslovnici Fine u Zagrebu, kada su ubijena dvojica zaštitara, istaknuo kako je za to da počinitelji dobiju smrtnu kaznu, premda takva sankcija nije niti predviđena u hrvatskom zakonodavstvu.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Penić je, prisjetimo se, uporno tvrdio da u Hrvatskoj nema organiziranog kriminala, dok je njegov tadašnji pomoćnik Željko Sačić na jednoj izvanrednoj tiskovnoj konferenciji, organiziranoj u povodu serije ubojstava u metropoli, istaknuo: „U Zagrebu nema mafijaških obračuna. Riječ je o profesionalno izvedenim ubojstvima čiji su počinitelji najvjerojatnije iz skupina organiziranog kriminala.“. Penić je, inače, znao reći i „Prošle je godine bilo više požareva“. Ivan Jarnjak je u vrijeme dok je obnašao dužnost čelnika MUP-a RH, jednom prilikom ispalio: „Privredni kriminal je u porastu 18,5 odsto, no to ne znači da ga ima više!“.

Pomoćnik ravnatelja policije Jakob Bukvić, koji je ranije bio načelnik PU zagrebačke, nakon trostrukog ubojstva na zagrebačkom Općinskom sudu između ostalog je rekao novinarima: „Očevid je obavila istražna sutkinja Mirjana Hrga!“. Radilo se zapravo o sutkinji Mirjani Rigljan, koja je sada predsjednica zagrebačkog Županijskog suda, dok je Hrga televizijska novinarka. Jedan od bivših šefova u PU zagrebačkoj Zlatko Klišanić je na redovitoj press-konferenciji, na upit predstavnika medija od čega je oštećeni umro, odgovorio: „Umro je od smrti!“. Iz zagrebačke je policije, nakon ubojstva Veselina Marinova, bilo priopćeno kako je „osumnjičeni za ubojstvo V.Ž. zvani K.“! Radi se, pojasnimo, o Vinku Žuljeviću zvanom Klica.

Policijska uprava zagrebačka je pojedine događaje (kaznena djela) na presicama prezentirala poput „vijesti iz budućnosti“, sa sutrašnjim datumom. U njihovom „dnevnom biltenu“ je bilo i slučajeva da, primjerice, pod naslovom „Razbojstvo u kladionici“ u daljem tekstu bude navedeno: „Maskirani počinitelj je ušao u trgovinu ...“. U priopćenjima policijskih postaja, također, ima svega i svačega. Evo jedne umotvorine: „Liječnici su pokušali s reinkarnacijom“ (umjesto „reanimacijom“). Na kraju istaknimo biser jednog mostarskog policajca koji se svojevremeno navijaču Veleža strogo obratio riječima: „Šuti i navijaj!“.