Tri blizanca

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Tri blizanca

Već samo po sebi tri brata blizanca, jeste neobično. No, još je neobičnije kada tri brata blizanca imaju gotovo identičan životni put. U ovom slučaju riječ je o tri mlada doktora. Tri Crnogorca.
Ljeposava Sorat iz Rijeke Crnojevića (Crna Gora) 10. studenog 1975. godine, na svijet je donjela tri dječaka. Otac Ratko, inače profesionalni vozač, bio je jako sretan kada je u razmaku od po 15 minuta dobijao sina po sina. Njih tri. Imena su određena vrlo lagano. Prvi je bio mio, pa je dobio ime Milan, drugi je bio drag i zove se Dragan, a treći je došao nenadano, pa se valjda zbog toga zove Nenad. Zajedno su rasli. Išli u isti razred u osnovnoj, pa dalje i u srednjoj školi. Ipak obično se nakon srednje škole putevi razilaze. To nije bio slučaj kod braće Sorat, pa su sva trojica upisali medicinski fakultet u Kragujevcu. Isti dan su i diplomirali. I još uvijek su zajedno, stažiraju u kliničko-bolničkom centru u Podgorici. No, ipak će se tu ova trojka razići, jer odlučili su da neće specijalizirati isto.
Dečki su odlučili i osnovati udruženje blizanaca i bliznakinja Crne Gore, koje bi trebalo imati središte u njihovom mjestu, u Rijeci Crnojevića, gdje su još u dva navrata rođene trojke. Inače to malo mjesto se nalazi na oblama Skadarskoga jezera, nedaleko od Cetinja. U prošlosti veliki trgovački centar i raskrižje puteva, a danas zaboravljeno mjestašce s prekrasnim krajolikom u kojem živi samo 376 osoba. Mještani se mogu pohvaliti prvom tiskarom na Balkanu i jednom od prvih u svijetu. Sve to napraviše plemeniti Crnojevići, čiji spomen ostade i u nazivu ovoga mjesta.