The šala

iksx@lupiga.com

3. listopada 2002.

The šala

Imamo Oskare, izbore za Miss. Tražimo najljepša mjesta za život, posjet, bijeg i san. U ljudskoj prirodi je vječna potraga, biranja i rasprave o tome što je bolje, što lošije, a što najbolje. Ovi su izabrali naj-šalu. A ona glasi ...

Nakon jednogodišnje potrage koja je uključivala uzastopna gledanja epizoda Monthy Pythona, škakljanje i plaćena putovanja širom svijeta, poduzetni istraživači nisu pronašli kariku koja nedostaje, ali su objavili kako su pronašli najsmješniju šalu. Od ponuđenih.
Marljivi istraživači, povelik budžet potrošen u lovu za "šalom svih šala", opravdavaju impresivnim brojkama od dva milijuna glasova iz 70 država svijeta za ponuđenih 40 tisuća šala, viceva i pošalica.
Da se jednogodišnja potraga ne bi svela samo na objavljeni tekst od tri linije, psiholog Richard Wiseman, koji se nalazio na čelu ekipe od više ljudi, dao je još par opaski.
Tako je zaključio kako je smisao za humor širom svijeta raznolik, osim u Japanu, gdje je, kaže, rijedak. Nadalje, Ameri i Kanađani vole šale u kojima netko ispada glup, Britanci vole humor u kojem postoji igra riječi, što se smatra nekom vrstom intelektualnijeg šaljenja, a Nijemci se smiju svačemu. Sudeći prema učestalosti pojavljivanja u vicevima, najsmješnija životinja koja hoda zemljom je - patka.
Pobjednička šala je imala 65 % ocjena odlična i vrlo dobra, dok je drugoplasirana imala 64 % istih ocjena. Dakle, reklo bi se kako je pobjednik odlučen u foto-finišu.
A pobjednik je:
Dok je nekoliko lovaca bilo u šumi u lovu, jedan od njih padne na zemlju. Drugi ga pogledaju i vide, čovjek ne diše, oči mu se izokrenule. Jedan od lovaca izvadi mobitel i zove hitnu.
- Prijatelj mi je umro, viče u slušalicu. S druge strane mu dežurni, hladnokrvnim glasom kaže: "U redu, smirite se. Ja ću vam pomoći, nemojte paničariti. Prije svega, moramo se uvjeriti je li Vaš prijatelj stvarno mrtav."
Nakon što mu je to rekao, nastupi trenutak tišine, a onda se začuje pucanj. Onaj što je nazvao operatera, tada upita: "Dobro, a šta sada?"
I nakon cijele godine istraživanja, to je pobjednik.