Švicarci izumili namještaj koji govori

Ivan Kegelj

10. listopada 2002.

Švicarci izumili namještaj koji govori

U moru vijesti što ih svakodnevno izbacuju informativne agencije jutros je osvanulo nešto zanimljivo. Znanstvenici jednog švicarskog instituta izumili su namještaj koji govori. Znači li to da će prosječan (čitaj lijen) Lupež od danas moći poslati fotelju da mu donese pivo iz friždera? Znači li to da ćemo s tabureom moći razgovarati o Sartreu? Znači li to da je došao kraj glupim kuhinjskim elementima? Hoćemo li napokon saznati tko je tko je pio iz moje šalice i više od toga saznajte ovdje
Žao mi je, ali neće se dogoditi ništa od navedenog, barem ne u doglednoj budućnosti. Ali novost je tu. Namještaj švedske tvrtke IKEA od skora se koristi pametnom tehnologijom iz radionice Švicarskih majstora, te jednostavno odbija biti pogrešno sastavljen. Naime, mudri namještaj opremljen je senzorima pomoću kojih novopečenim vlasnicima objašnjava redoslijed sastavljanja dijelova. I ne samo to. Namještaj  daje i dodatne savjete i upozorenja, a sve na posebnom kompjuterskom ekranu.
A zašto kompjuterski ekran i trošenje novaca na izum pametnog namještaja. Pa zato što su švicarski lumeni pronašli 44 moguća načina na koje bi se bez instrukcija mogao sastaviti IKEA-in ormar, ali pri tom i utvrdili da samo osam načina rezultira konstrukcijom sigurnom za kupca. Ostali načini sastavljanja, tvrde Švicarci, samo naizgled se čine sigurnim.
A u IKEA- i tvrde da je, ako se ispravno slijede instrukcije za sastavljanje, njihov namještaj savršen. Međutim, kupci IKEA-inog asortimana ugledali su se na prosječnog Lupigu, te u lupeškom maniru ignoriraju upute vjerujući da to nije previše važno. Eto zato su znanstvenici na dijelove namještaja montirali senzore koji daju upute, savjete i upozorenja za daljnje sastavljanje. Ako vam ovo objašnjenje nije jasno, možemo lupeški zaključiti da Švicarci takva i slična istraživanja rade iz još jednog, poprilično bitnog razloga. Za razliku od nas oni imaju viška novaca.