Što je još novoga?

miro@lupiga.com

30. rujna 2002.

Što je još novoga?

Osim nove missice i one druge koja se rasplakala, imamo i novi putopis kojeg je proputovala, naslikala i napisala naša suradnica Ida. Naravno, ovu vijest pišem samo iz komercijalnih razloga kako bi svratili vaše lijene oči i na tu stranicu. Isto tako novica o izboru za miss koji je ove godine bilo još jeftiniji, plastičniji i negledljiviji.

Daklem, dragi prijatelji Lupige i TV-a. Kako vam već neko vrijeme pokušavam ukazati na kvalitetu jednog (www.lupiga.com) i na nekvalitetu drugog (TV-eja), tako i danas sve ispočetka. Novo na Lupigi je Idin putopis, koji je sama osmislila i zajedno sa svojom rodbinom i prijateljima čak i ovjekovječila fotografijama koje svjedoče o tom napornom i zabavnom putu drage nam novinarke. Ni ne sumnjamo da je sad pred njom zavidna putopisna karijera, koja će započeti kad i utakmice Dinama u kupu UEFA.
Ne propustite.

Drugi dio novice posvećen je missicama i vječnoj ljudskoj želji da bude lijep. Arheolozi su u dalekom Egiptu, našli tragove šminke koja vjerovatno potječe čak iz razdoblja od oko 4000 p.k.
Ratovi su počinjali zbog iste te ljepote, a današnji rat je rat protiv bora, naslaga, podočnjaka i debelih guzica. U taj rat industrija ulaže ogromne novce, a svake godine ispočetka, mlade djevojke se lome i psihički i fizički, kako bi dokazale da su najljepše i onda stupile na front, gdje ih čekaju daljnja borba za ljepotu.
Kod nas je slično, i sam ću se složiti da su Hrvatice dosta lijepe, premda vjerujte, ne puno ljepše ili ružnije od drugih naroda na svijetu. No, mi imamo jedan drugi problem, koji je ove godine bio vidljiv i na izboru za miss, a to je posvemašnja prosječnost. Od prosječne pozornice, i istih takvih voditelja nemoguće je u tome pronaći glamur i sjaj istinske missice i mistera. Iako je sjaj izbora za miss kod nas pokvaren čim smo oduzeli krunu legalno izabranoj missici, ove godine čak se i svijet pobunio zbog izbora, jer zemlja je domaćin izbora za miss, Nigerija, poznata i po kamenovanju žena, pa su mnogi rekli NE izboru. Kod nas naravno takvog trenda još nema, jer bi se pobunili svi oni vlasnici butika s cipelama i jeftinim haljinama iz Italije, a koji su sponzori.
Ove godine se još nešto novo pojavilo, a to je odlučnost druge pratilje Ivane da bude miss. Sve se toj djevojci nažalost srušilo kad je proglašena pratiljom, no ne sumnjam u nju, i verujem da smo u Ivani dobili novu Slavicu Eclesstone. Missica je naravno šokirana, iznenađena i oduševljenja, na ponos svojih roditelja i prijatelja iz kvarta. Na pitanja su djevojke odgovarale kao iz topa, ali nitko ih nažalost nije pitao jesu li svjesne kako će sa lentom dobiti i gomile novih briga, odgovornosti. Dobit će nasilne menadžere koji će se htjeti okoristiti ili njihovom ljepotom ili njihovim tijelom. Dobit će manjak vremena koje su mogle iskoristiti da stvarno budu lijepe ljudima koji ih gledaju i koje okružuju, a ovako su kako kaže kolega novinar u dvije, tri novice ispod postale samo objekt u kupaćim kostimima pogodne samo za nogometaše i vlasnike butika.