Sportaši i ostali danas u Saboru

Dunga

27. siječnja 2004.

Sportaši i ostali danas u Saboru

Došla su u Sabor takva nekakva vremena da nije vijest tko se jest, nego tko se nije javio za riječ. S osobitom pozornošću gledalo se prvo današnje aktualno prijepodne - program u kojem članovi Vlade odgovaraju na pitanja saborskih zastupnika - kako bi se vidio prvi zastupnički nastup Mirka Cro Copa Filipovića, Franje Arapovića, Danire Nakić i ostatka ekipe

Cro Cop Mirko Filipović nije se javio za riječ, nije imao pitanja za premijera Sanadera i njegove ministre. Kamera nam  je prikazala u nekoliko navrata njegovo zabrinuto lice u brojnoj SDP-ovoj sviti u sabornici. Može biti da je njegova ultraozbiljna poza posljedica činjenice da je zbog njegovog zastupničkog debija u Sabor nagrnula i jedna japanska TV-ekipa, pa je potrebno da njegovi protivnici na Dalekom istoku uoče kako je mrk i neugodan. Filipović kao sabornik, međutim, još skuplja iskustvo i ne treba sumnjati u njegov obol na budućim sjednicama, bitno da je čovjek došao na sjednicu.
 
U moru "hadezeovaca" u ovom sazivu Sabora imamo i jake sportske snage - košarkaš Franjo Arapović, vaterpolist Perica Bukić, košarkašica Danira Nakić i  rukometni trener Lino Červar. Ovaj zadnji ipak nije skoknuo, kako je najavljivao, iz Slovenije, s Europskog prvenstva, na saborsku sjednicu, koja je, baš na dan važne utakmice s Švedskom. Srećom nisu donašane neke važne odluke, pa da je HDZ-u važan baš svaki čovjek, pardon, zastupnik. Napeto je kako bi Červar uskladio tako natrpan tjedan.

U ostatku sportske saborske čete HDZ-a kocka je pala na vaterpolista Pericu Bukića, da postavi ministru Primorcu pitanje na valu kojeg je cijela četa ušla u Sabor - famozni novi Zakon o sportu. Bukiću je odgovoreno kako se na tome radi, da su već obavljene prve konzultacije itd. Bila bi šteta da se taj zakon brzo donese, jer sasvim je neizvjesno što bi mogla biti tema idućeg javljanja proslavljenog reprezentativca u vaterpolu.

Od Franje Arapovića i Danire Nakić ovaj put ništa, na dnevnom redu ipak nisu bile teme u kojima su "jaki". Uostalom, oni ostale saborske kolege ionako promatraju s visine.

Treba biti pošten pa priznati da je i teško doći na red i do riječi kraj nasrtljivih sabornika, među njima i onih prekaljenih "iskusnjara", željnih da već u prvih mjesec dana mandata pokažu zašto su tu gdje jesu i kako troše povjerenje i novac svojih birača. Sudeći po prvom danu, glavnu riječ voditi će haespeovci, među kojima svaki od njih deset valjda ima nedvosmislenu naredbu da se mora javiti za riječ ili postaviti pitanje na aktualnom satu.