Sat više manje - isto s*anje

RR&Ivor-Car

30. ožujka 2003.

Sat više manje - isto s*anje

Došao je i taj dan. Dan kada se radujemo jer je to znak konačne smrti naše hladne neprijateljice zime i njenog sina snijega, te posinka ranog mraka. Radujemo se, ali istovremeno smo i tužni jer ujedno je to i onaj kobni dan kada nam ukradu sat nevinog, dječjeg sna! A možete pogledati i kako nam ga zavlači HEP i zašto se vrijeme uzjogunilo.

Potjerajte sat jedan sat, unaprijed. Ne unaprijed potjerati sat jedan sat, nego potjerati sad sat naprijed jedan sat. Jasno? Jasno! I to u dva na tri! A sat se nekad nije tjerao kao što se tjeraju kuje. Ne tjera se ni danas kao što se tjeraju kuje, doduše, ali tjera se, ili učenije - pomiče se jedan sat unaprijed jer je at least došlo takozvano ljetno računanje vremena. Sad je garant jasno, ali garant nije jasno zašto se sat pomiče jedan sat unaprijed. Pa da razotkrijemo još jedan misterij.
Kao i u svemu ostalom i ovdje je glavnu riječ imala para, ista ona koja vrti tamo gdje burgija neće ili ne može.
U Prvom svjetskom ratu poslovično pragmatični Britanci su pomaknuli sat unaprijed kako bi uštedjli na energentima nužnim za proizvodnju svjetla. Kako im ništa nije teško kad je u pitanju uvođenje genaralnog zajeba i zbunjoze tijekom Drugog svjetskog rata "otočani" su kazaljke potjerali dva sata unaprijed. Zašto se to opet vratilo na jedan sat? Zato što Britancima ne treba vjerovati; posebno ne onda kad nose darove ili bombu. Kako nam ušteda nikad nije bila jača strana ne znamo kako je to došlo do nas u Rvackoj.
Elem, prema sadašnjim istraživanjima, primjerice u Italiji, Nacionalna agencija za električnu energiju nekoliko je godina zaredom tvrdila da primjena ljetnog računanja vremena omogućuje uštedu oko 126 milijuna eura godišnje, što u odnosu na nacionalnu razinu potrošnje predstavlja uštedu energije od 0,3 posto.
A sada spektakl! 
Na temelju Uredbe o računanju vremena u 2002. godini, odlukom Vlade Republike Hrvatske ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 30. ožujka 2003. godine, u 2 sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao da su 3 sata, izvijestio je Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo.

Napomene lopina iz HEP-a
- Viša sezona traje od listopada do ožujka, a niža sezona od travnja do rujna.
- Odobrava se popust na iznos naknade za radnu snagu za potrošače na VISOKOM NAPONU u razdoblju do 31.03.2003. godine, te naknada u tom razdoblju iznosi 30 kn/kW za vrijeme trajanja više sezone, odnosno 20 kn/kW za vrijeme trajanja niže sezone.
- Odobrava se popust na iznos naknade za radnu snagu za potrošače na SREDNJEM NAPONU, sa mjestom predaje na 35 kV u razdoblju do 31.03.2003. godine, te naknada u tom razdoblju iznosi 36 kn/kW za vrijeme trajanja više sezone, odnosno 24 kn/kW za vrijeme trajanja niže sezone.

Raspored dnevnih tarifa:
- zimsko računanje vremena: VT od 07-21 sat, NT od 21-07 sati
- ljetno računanje vremena: VT od 08-22 sata, NT od 22-08 sati

Legenda 
VT - lopovska tarifa
NT - malo manje lopovska tarifa
Srednju tarifu ukino lopov

A UKRALO NAM JE I SAT INTERNETA, i to nam se događa svake zadnje nedjelje u ožujku!