Rođo i Merčep pod istragom

Ivan Kegelj

25. ožujka 2003.

Rođo i Merčep pod istragom

Evo jedna nogometna vijest. Dobro, manje nogometna, ali vezana uz nogomet i nenadmašnog Stjepana "Rođu" Spajića. Navedeni je, zajedno sa svojim drugom Tomislavom Merčepom, inače predsjednikom jedne od dobrovoljačkih udruga, optužen zbog preusmjeravanja više od 1,3 milijuna kuna proračunskog novca namijenjenog braniteljskoj udruzi u jedan zagrebački nogometni klub. Koji je to klub, te kako su "rođo" i Tomislav "Treće lice" Merčep obavili preusmjeravanje u
Inače, informacija je plasirana iz pravosudnih izvora, a imena optuženika službeno nisu objavljena jer to ne da kazneni zakon Republike Hrvatske.
Policija je izvijestila da je riječ o dvojici 51-godišnjih hrvatskih državljana, od kojih je jedan predsjednik "jedne od udruga proizašlih iz Domovinskog rata", a drugi predsjednik jednog nogometnog kluba.
Merčepa se tereti da je na Spajićev poticaj 1999. godine u NK Hrvatski dragovoljac preusmjerio više od 1,3 milijun kuna, koje je njegova Udruga dobila od jednog od 1546723 ministarstava koja djeluju i rade u našoj zemlji.
Istraga kaže - "radi prikrivanja protupravnog prebacivanja sredstava osumnjičeni su ispostavili ugovore o cesiji prikazavši da nogometni klub ustupa svoja potraživanja trećem poduzeću, iako su znali da nije bilo nikakvih potraživanja".
I to nije sve. Dragog čovjeka Tomislava Merčepa terete i da je iste godine temeljem krivotvorenih putnih naloga koje je isplaćivao "trećim osobama", oštetio dobrovoljačku udrugu za više od 24 tisuće kuna.
Iako je znao da mu ekipa ne posjeduje automobile i da nije bila na službenom putu, Merčep je kao sumanut potpisivao putne naloge i isplaćivao naknade kao da je njegova ekipa osobni automobil koristila u službene svrhe. I pazi sad - Merčepa se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje isprave, a Spajića za poticanje na ta kaznena djela. Ako je vjerovati sudu - Rođo je, onaj što drži vreću, a Merčep onaj koji "mrči" šolde od dragovoljaca Domovinskog rata u koji se zaklinje.
Općinska državna odvjetnica u Zagrebu Vesna Abramović objasnila je da je rad na ovom slučaju počeo 2001., nakon izvješća Državne revizije, a mi dodajemo - Ave vesna, nije vam dugo trebalo - samo dvije godinice.