Quality of life!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Quality of life!

Ukoliko ste mladi mozgovi koji napuštate Hrvatsku, u potrazi za poslom i spremni ste krenuti trbuhom za kruhom, ovo vam može pomoći da odaberete grad u kojem bi mogli ugodno živjeti. Na osnovu istraživanja o kvaliteti života u 215 gradova diljem svijeta, čini se da su najbolji odabir Zuerich i Beč, a jedan od najgorih Beograd.
Britanska tvrtka William M. Mercer provela je istraživanje o kvaliteti života u svjetskim gradovima. Među deset gradova koji se mogu pohvaliti najboljom kvalitetom života nalazi se čak osam europskih gradova.
Istraživanje je provedeno na osnovu 39 kriterija, među kojima su stanovanje, sigurnost, stanje okoliša, zabava, promet, ponuda, političko, gospodarsko i socijalno stanje. Za svaki od ovih kriterija dodijeljivani su bodovi, te se zbrojem svih bodova dobila top-lista najboljih.
Sretni stanovici Europe su oni iz Zuericha, Beča, Ženeve, Frankfurta, Kopenhagena, Helsinkija, Berna i Muenchena. Uglavnom su to gradovi između 150 000 (Bern)i 2 milijuna stanovnika (Beč). Dakle najbolje se živi u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i u Skandinaviji. To smo znali i prije. Zuerich već dvije godine zaredom ima najbolje uvjete života.
Osim ovih europskih gradova, najugodnije je živjeti u kanadskom Vancouveru i australskom Sydneyu. Zemlja za koju se priča da je najjača (SAD) svog najbolje plasiranog predstavnika ima tek na 18. mjestu (San Francisco). New York dijeli tek 41. mjesto zajedno s Londonom, Washingtonom i Madridom. Grad ljubavi, Pariz zauzima neslavnu 31. poziciju.
Gradovi najslabije životne kvalitete su uglavnom oni iz Afrike, a među njih su se uvukla i tri grada s B: Beograd, Bangkok i Bagdad. Zadnje mjesto zauzeo je Brazzaville u Kongu , a to mjesto držao je I prošle godine. Znam da vas sada zanima kako je ocjenjen Zagreb, ali to vam neću reći, jer Zagreb nije ni bio uključen u istraživanje. No i da je bio, vjerojatno bi uletio među one afričke gradove.
Saznali smo i koji je najzagađeniji grad na svijetu. To je dvadesetmilijunska meksička metropola Ciudad de Mexico (Mexico City), uglavnom zbog onečišćenja zraka prouzrokovanim nezgodnim zemljopisnim položajem (nalazi se na središnjem platou između dva vulkana). Dva najčišća grada su pak Calgary i Honolulu, dok je najčišći europski grad Helsinki. "Najprljaviji" europski gradovi su Atena i London.