Prosinečki u Nagoyu

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Prosinečki u Nagoyu

Kako pišu "Sportske novosti" Robert Prosinečki, čovjek plave kose i crnih pluća odlazi u Nagoyu. Nagoya je gradić smješten u srcu Japana. Poznat je najviše po našem dragom sugrađaninu i prijatelju Nagatsuki, te po mnoštvu stvari s kojima će vas ovaj skromni poznavatelj Nagoye (samo iz priča i interneta) upoznati. Dakle, Nagoya je...
Grad koji je poznat ponajviše po svome dvorcu (vidi sliku!) izgrađen 1612. godine. Vrh dvorca krase zlatni delfini, a s vrha se vidi grad koji je kažu okupan cvijećem i drvećem. Nagoya ima oko 2 miljuna stanovnika i predstavlja jedno od važnijih japanskih industrijskih i kulturnih središta.
Nagoyanci su kažu jako ponosni na svoj grad, posebno na svoje parkove, voćnjake i cvjetnjake, koje su stavili u sve planove buduće izgradnje grada. Poznati su: "Togokusan" voćni park, zatim "Higashiyama" park u kojem se nalazi jedan od najljepših botaničkih i zooloških vrtova u Japanu.
Nagoya ima i jednog nogometnog prvoligaša, Nagoya Grampus Eight u kojem je svojedobno igrao Dragan Stojković Piksi, koji je prema Yasuyukijevim rječima tamo imao status polubožanstva. Baš je on prema pisanju sportskih sredio da Robi inkasira 5,5 miljuna € u svoj skromni budžet. Grampusima je generalni sponzor Toyota pa stoga ne čudi da se tamo razbacuju lovom. Robiju naravno želimo sreću, da kad jednog dana uredništvo Lupige posjeti ovaj harmonični gradić bude dočekan s hrvatskim zastavama i kipom Roberta Prosinečkog u nekom od tih ljepih parkova.