Priča s istoka

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Priča s istoka

Danas je u Bukureštu rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo moldavskog veleposlanika na razgovorčić. Fora je u slijedećem. Sinoć je u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, izbio požar u kojem je poprilično oštećen Rumunjski kulturni centar. Zbog toga Rumunji zahtijevaju hitno objašnjenje uzroka požara. To je tek eskalacija svih prepucavanja između te dvije države, a koje se vodi već neko vrijeme.
Danas je u Bukureštu rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo moldavskog veleposlanika na razgovorčić. Fora je u slijedećem. Sinoć je u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, izbio požar u kojem je poprilično oštećen Rumunjski kulturni centar.
Zbog toga Rumunji zahtijevaju hitno objašnjenje uzroka požara. To je tek eskalacija svih prepucavanja između te dvije države, a koje se vodi već neko vrijeme.

Da razjasnimo. Moldavija i Rumunjska su dvije susjedne države. Osim s Rumunjima, Moldavci graniče još samo s Ukrajincima. Moldavija je do 1940.g. bila u sastavu Rumunjske, a nakon te godine ulazi u sastav SSSR-a i u njegovom sastavu ostaje sve do raspada te megadržave, znači do 1991.godine. Većina od 4,5 milijuna stanovnika Moldavije po nacionalnosti su Rumunji (65%).
Jezik kojim govore službeno se zove moldavski, no u svojoj osnovi to je rumunjski jezik. Upravo jedan od najvećih problema je bio nedavni pokušaj moldavske vlade da uvede ruski jezik u škole. Ruski je tako trebao postati jedan od obaveznih stranih jezika u školama i to s prvenstvom. Dakle po važnosti bi trebao biti odmah iza moldavskog.
Taj pokušaj je uzbunio i moldavsku, a i rumunjsku javnost (koja štiti svoju «manjinu»), što je rezultiralo svakodnevnim prosvjedima zadnja dva mjeseca. U svim većim moldavskim gradovima protestanti su zahtijevali ostavku komunističke vlade. Prosvjedi su naravno bili zabranjivani, ali to nije spriječilo ponekad i više od 20 000 prosvjednika, uglavnom školaraca i studenata.
U jednom su uspjeli, plan o uvođenju ruskog jezika nije prošao.
Tako dok jedni strahuju od rusifikacije te kao rezultat toga-vraćanje pod Kremlj, za to vrijeme drugi se pribojavaju nekog možebitnog povratka Rumunjskoj.