Preustroj neustrojenog ustroja

Ivan Kegelj

23. lipnja 2003.

Preustroj neustrojenog ustroja

U dobro ustrojenim svjetskim vojskama krađa oružja jedan je od najtežih prijestupa. Za nekoliko metaka Legija stranaca će vas staviti pred vojni sud, a nešto kasnije ćete dobiti puno vremena za razmišljanje o svom prijestupu - recimo pet ili više godina. A sad pogodite u kojoj vojsci nije tako. Pokušajte tri puta, možda vas krene.

Iz splitske vojarne Dračevac nedavno je ukradeno 230 pištolja HS-95. Osobe su, čudom, uhićene. Kako koje osobe? Pa ove što su ukrale samokrese.
E ali... U istoj vojarni otkriveno je da je iz skladišta 306. logističke brigade ukradeno ni manje ni više nego 14,5 kilograma TNT-a. Ako vam se količina čini minornom, stavite je pod svoju ili susjedovu kuću i zapalite fitilj. Rezultati će vas zapanjiti. Niste valjda pomisli da su osobe uhićene. Kako koje? Pa ove što su ukrale TNT.

Gledajući ustroj drugih vojski, nameće se da bi po zapovjednoj liniji za ovu krađu trebali odgovarati i oni s najvećim brojem čvaraka na epoletama, ako nitko drugi onda barem oni koji se motaju po Dračevcu. Ali ne, nema ni govora. Drugdje se odgovara i za krađu običnih konzervi, ali ne, mi ne priznajemo zapovjedne linije, osim kad se zapovijeda. Bez obzira na europsku i inu praksu. A uostalom, tko je vidio ustrojiti vojsku, kad smo gotovo neustrojeni obranili Hrvatsku. E, ali postoje nekakva pravila, koja se naročito tiču vojski i vojnika. Zbog nepridržavanja tih pravila kod nas i jest moguće da u vojsci netko nekog siluje ili ubije ili da se u sklopu HV-a bavi unosnim poslom dilanja heroina i inih smrtonosnih zajebancija.