(Pred)bračna obuka fra Vatroslava Frkina

Božidar Alajbegović

9. travnja 2004.

(Pred)bračna obuka fra Vatroslava Frkina

Kako je nedavni primjer teksta "Ekološki seks" pokazao, vrlo veliko zanimanje na našem sajtu pobuđuju tekstovi preneseni iz kultne Feralove rubrike "Greatest shits", pa smo vas stoga odlučili počastiti još jednim, a koji je, vjerujte mi na riječ - za prste polizat'! Tako u nastavku imate prilike saznati što jedan pripadnik klera u Rvata misli o muško-ženskim odnosima

Sve ovo što vam u nastavku donosimo iscurilo je iz pera fra Vatroslava Frkina, a objavljeno je u tiskovini nazvanoj Fokus, da bi naknadno svoje zasluženo mjesto našlo u rubrici Greatest shits splitskog tjednika Feral Tribune (broj 967. od 02. travnja tekuće godine).

Dakle, o aspektima predbračnih, bračnih i inih muško-ženskih odnosa, fra Vatroslav Frkin zbori slijedeće:
"Da bi mladić bio siguran da će njegova djevojka u braku biti normalna žena, ona mu preda mnom ili nasamo mora obećati da će mu se u braku često, radosno i spontano darivati."

No, to nije sve, jer fra Vatroslav Frkin, na istu temu kaže još i ovo:
"Da bi vezala mladića uz sebe, djevojka se do braka treba uskraćivati, a da bi u braku žena vezala muža uz sebe, treba se često i radosno darivati."

O razlikama između muškaraca i žena fra Vatroslav Frkin svekoliki puk poučava, e upravo ovo:
"Osim molitve, mladi moraju posjedovati i znanja o razlikama između muškaraca i žena. Ženama su u braku veća radost poljupci i maženja negoli muškarcima koji prednost daju bračnomu darivanju. Tu je bitna razlika i zbog tih razlika u startu dolazi do nerazumijevanja između mladića i djevojke."

No, fra Vatroslav Frkin i na ovu temu ima još štošta za nadodati, kao primjerice, slijedeće:
"Dok mladić poljubac doživljava kao početak tjelesnog darivanja, djevojka ne. Ako ona ne zna te razlike, ponašat će se u skladu sa svojim osjećajima: grlit će mladića i ljubiti, ne shvaćajući kolike mu probleme stvara na području čistoće."

Fra Vatroslav Frkin između ostaloga ima i vrlo originalan recept za pronalazak odgovarajućeg životnog partnera, kojega nam milostivo i dobrohotno podaruje slijedećim riječima: 
"Kako bi pronašli sebi odgovarajućeg životnog partnera, mladima preporučujem da svakodnevice na tu nakanu mole deseticu krunice za poginule branitelje."

Kako vidimo, znanje i iskustvo fra Frkina je pregolemo, a iz tog bogatstva on nam prenosi također i ovo:
"Vremenom sam uvidio da ljubav koju Bog budi između mladića i djevojke raste samo tako dugo dok je duševna, i to kroz dva oblika: nježni razgovor i molitva. Zato je potrebno do braka živjeti čisto i hodati čak i bez poljubaca. Hodanje bez poljubaca ne usmjerava mlade na tjelesno nego prije svega na bolje međusobno upoznavanje i duge razgovore. Skup je to recept, ali mladi onda mnogo razgovaraju, stignu se upoznati, zavoljeti na višoj, duhovnoj razini, čemu pridonosi i zajednička molitva".

Za kraj vam svečano obećavam da ću se potruditi i ubuduće vas ovim putem darivati savjetima i preporukama fra Vatroslava Frkina. Na dobrobit sviju nas. Amen.