Satira je teško pitanje

Božidar Alajbegović

28. srpnja 2003.

Satira je teško pitanje

Tko je rekao ovo i ima li straha, cenzure i autocenzure u nas: "Riječ je o maloj i zapuštenoj zemlji u kojoj je uzgojena svijest o vlastitoj važnosti na nekoliko temeljnih mitova-o hrvatstvu kao stoljetnoj kulturnoj i društvenoj vrijednosti, o državnom suverenitetu kao jedinom jamstvu kolektivne sreće, o etničkome principu reguliranja odnosa u zajednici i, na koncu, o blistavoj čistoći tzv. domovinskog rata kojim je izborena hrvatska sloboda - a kada se te kulise jednom stropoštaju, ...

... naravno da će oveći broj hrvatskih romantika dupetom tresnuti o pod. Ili barem više neće znati gdje se nalaze, pa dakle neće znati ni tko su. Ako je jedina točka njihova identiteta sadržana u činjenici da su Hrvati, onda je odlično što će se jednom osjećati kao nitko i ništa..."
Složit ćete se sa mnom u tvrdnji da u hrvatskom javnom životu nema puno ljudi koji bi bez ustručavanja javno izrekli riječi poput gore citiranih. 
Jasno, takvih je danas ipak za zericu više nego što ih je prije nekoliko godinica bilo. Pretpostavljam, a i nadam se, ubuduće bit će ih još i više, ne zbog izrečenih riječi i onoga što one poimljuju, već zbog toga što se napokon valjda ipak udaljavamo od vremena straha, cenzure i autocenzure. Iako najsvježije promjene kaznenog zakona tome baš i ne idu u prilog.

No, gore navedeni citat izrekla je osoba koja se niti prije 5, kao ni prije 10, ali ni prije 12 godina nije ustručavala slobodno, jasno i glasno izricati vlastite misli i stavove, glede i unatoč progonima, šikaniranjima i kaznama kojima je bivao zbog tog od strane vlasti "nagrađivan".
Krug se sada znatno suzio, nije li?
I spao na prva četiri slova iz već legendarnog imena VIVA LUDEŽ ekipe.
Da, da, riječ je o Viktoru Ivančiću, alfi i omegi splitskog Feral Tribune-a, beskompromisnog satiričkog-političkog tjednika koji ove godine slavi desetogodišnjicu samostalnog izlaženja. 
Citirane rečenice iz uvoda izvađene su iz intervjua kojeg je Ivančić nedavno dao Zarezu - dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja.
Spomenuti intervju, u kojem se Viktor sa različitih aspekata dotiče prošlosti Ferala ali i njegovog futura, kao i vlastitog udjela u stvaranju te legendarne tiskovine, istovremeno, u svom već poznatom provokativnom stilu otvoreno raskrinkavajući karakter kako bivše tako i još uvijek aktualne vlastodržačke strukture, u cijelosti možete pročitati na slijedećem linku www.zarez.hr/zarez/zariste3.htm

A evo vam još jednog citata iz tog intervjua:

"Ideologija hrvatskog državotvorstva nije bila ni benigna ni sentimentalna, nego se u praktičnoj izvedbi zasnivala na utjerivanju Hrvatske u kosti, na golome strahu od fatalne pozicije ne biti dobar Hrvat, koju su mnogi platili vrlo skupo. Glupo je međutim ustuknuti pred nacionalističkim nasiljem, ili mu čak povlađivati - kao što to čini Račanova vlada - jer je riječ o mamuzanju mrtvoga konja..."