Franjevci idu u raj

Ivan Kegelj

25. ožujka 2003.

Franjevci idu u raj

U Vinkovcima se dogodio jedan od onih zločina o kojima priča cijelo selo, pa i susjedno i njemu susjedno selo. Jednom riječju - bruji cijela Hrvatska. U pitanju je hladnokrvno ubojstvo, ali odabir žrtve svakako nije svakodnevan. Ukoliko ste znatiželjni, a ne želite tražiti žrtvu u osmrtnicama i crnim kronikama dnevnih novina, o zločinu, ubojici i njegovoj žrtvi fakte ćete naći ovdje
Mjesto ubojstva je župni dvor u vinkovačkoj gradskoj četvrti Vinkovačko Novo Selo. U ponedjeljak oko 21,30 sati tamo je ubijen 33-godišnji svećenik župe Bezgrešnog Srca Marijinog, Vjekoslav Mičuda. Počinitelj ubojstva je umirovljeni branitelj i  nečasno nosi ime Mato Boroz. Svećenika je likvidirao hicem u glavu.
Glavni motiv ubojstva vikara vinkovačke župe Bezgrešnog Srca Marijina, najvjerojatnije je razbojstvo, rekao je jedan policijot po imenu Luka Kalinić.
A ovako se dogodilo. Ubojica se sakrio u jednoj od prostorija župnog stana, a u to vrijeme tamo su se nalazila trojica svećenika. Umirovljenik Boroz je iskočio iz zaklona i od žrtve zatražio novac. Svoje mišljenje potkrijepio je ispalivši jedan metak u zid. Nakon što je dobio sav novac koji su franjevci imali u župnom dvoru, ubojica je hladnokrvno ispalio svećeniku metak u glavu. Druga dvojica svećenika su skočila na ubojicu i ubrzo ga uspjeli svladati i zadržati ga do dolaska policije. Još jedan dokaz da luđaci ne biraju žrtve. Srbi, Cigani, Hrvati, svećenici, medicinske sestre..., svejedno je.