Plus za promjene, minus za policiju

Ivor Car

17. prosinca 2002.

Plus za promjene, minus za policiju

Proteklog vikenda oko 150 izbjeglica nije imalo sreće u pronalaženju boljeg života, na čijem putu je prva postaja bila Donja Austrija. Ipak oni koji su imali sreće prijašnjih godina te se naselili u Beču, doživjeli su nevjerojatnu stvar - da mogu birati i biti birani; što onim desnima nikako nije dobra vijest. Osim toga i dio mladih "Bečlija" dobio je svoju zadovoljštinu.
Austrijska policija proteklog je vikenda imala hrpu poslu, za što su dobrim dijelom zaslužni ljudi bez kuća, oni u bijegu. Nije riječ ni o kakvim kriminalcima, već o izbjeglicama. Tijekom vikenda u Donjoj Austriji je uhićeno njih 150 u potrazi za boljim životom. Među njima su najbrojniji oni iz dalekog nam Bangladeša, njih 61. Iz nešto bliže Indije sreće nije imalo 53 ljudi, iz još bližeg Afganistana 23 osobe, te iz Iraka 9 i iz Rusije 4 osobe.
Uz ovu informaciju dobili smo i podatak kako je do studenog ove godine 33 500 osoba podnijelo zahtjev za azilom, pa se tako čini kako će ova godina biti rekordna po broju zaprimljenih zahtjeva. Prošle godine takvih zahtjeva je primljeno tek nešto više od 30 000. Sve skupa čini se kako će ove godine broj azilanata biti dvostruko veći nego 2000. godine, te čak nevjerojatnih pet puta od broja azilanata iz 1996. godine.
No, oni koji su uspjeli dobiti azil, a nakon toga se i udomaćili u Beču, jučer su dobili i neka prava, kakvima se nitko nije mogao nadati. Naime, vlasti glavnog i najvećeg austrijskog grada dopustile su "domaćim" strancima koji ne dolaze iz zemalja Europske unije, da biraju i budu birani na predstojećim izborima za gradske okruge. No, ipak uz jedan uvjet, a taj je da žive u Beču najmanje pet godina. Takvih je tamo prema nekim podacima više od 150 000, što čini nešto manje od desetine ukupnog stanovništva. Među njima je najviše Turaka, Srba, Muslimana, Hrvata i Čeha. Stanovnici Beča iz zemalja koje pripadaju Europskoj uniji ovakvo pravo imaju već na osnovu austrijskih obveza prema EU. No, njihov broj je neuporedivo manji od "pravih" stranaca.
Osim privilegije strancima, nešto slično su dobili i mladi, a to je sniženje minimalne dobi glasača. Umjesto sa dosadašnjih 18, "Bečlije" će od sada moći glasati već sa 16 godina. Ove promjene omogućili su gradski zastupnici socijaldemokrati i njihovi partneri iz Zelenih. Ne treba ni reći kako su protiv bili oni iz Konzervativne Narodne stranke, te njihove kolege iz Slobodarske stranke. I nakon pretrpljenog poraza, ogorčeni ovom odlukom, ne odustaju, te najavljuju kako će uputiti žalbu vrhovnom sudu. Što se uredništva Lupige tiče, hvale vrijedna promjena, jer ipak u tom gradu žive i stranci, kao i mladi!