Planovi novog WTC-a

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Planovi novog WTC-a

Od jučer je javnosti na uvid dano odabranih šest idejnih rješenja za izgradnju kompleksa na mjestu, u terorističkim napadima, srušenih tornjeva trgovačkog centra. U odabiru pravog rješenja mogu sudjelovati svi, budući će se za prijedloge moći glasati putem interneta. Sve ideje obuhvaćaju trgovačke, poslovne i ugostiteljske objekte, što se protivi načelima poginulih u napadu, koji drže da se na tom mjestu mogu graditi samo spomenici.
Jučer su javnosti po prvi puta prikazani koncepti spomenika žrtvama terorističkih napada od 11. rujna prošle godine, a koji će se izgraditi na mjestu srušenih tornjeva WTC-a. U uži izbor ušlo je šest idejnih rješenja, od kojih su dva odmah otpala iz razloga što u svom planu nisu imali izgradnju na cijelom tlocrtnnom prostoru na kojemu su stajali srušeni neboderi. Dakle ostala su četiri idejna rješenja koja ćete moći vidjeti na web stranici namjenjenoj renoviranju nebodera, a vjerojatno je kako niti jedno od njih neće biti prihvaćeno u potpunosti, već će se kompilacijom četiri rješenja dobiti pobjednik. Odluka se predviđa za prosinac ove godine, a u odluci mogu sudjelovati svi, jer će na već navedenoj web stranici biti moguće dati glasove za ponuđene prijedloge.
Najmegalomanskije rješenje predviđa gradnju nebodera čija bi sveukupna visina iznosila 457 metara i time bi za 45 metara nadmašio srušene tornjeve. Uglavnom su u pitanju ideje koje predviđaju više nižih zgrada koje bi svojim funkcijama obogatili poslovnu i trgovačku ponudu mjesta, kojeg obitelji poginulih organiziranih u udrugu nazivaju svetim tlom i na kojemu ne dozvoljavaju gradnju ničega drugog osim spomenika. Zamjerke idejama se odnose i na premalo stambenih prostora zbog čega bi završetkom radnog vremena ovaj dio Manhattana mogao ostati pust. Zaduženi za izgradnju tvrde kako nema nikakve potrebe za žurbom, već je bitnije odabrati najbolje rješenje zbog kojeg će se neprestano organizirati javni forumi koji bi trebali pomoći u odabiru najboljeg, a već u subotu će se održati okupljanje na koje je pozvano 5 000 osoba. Najvažniji cilj projekta je odabrati odgovarajući memorijalni spomenik u sjećanje na 2 813 poginulih.