PEČATI RATA: Pogledajte kakve promjene na licima britanskih vojnika ostavlja Afganistan

Ivan Kegelj

10. svibnja 2012.

PEČATI RATA: Pogledajte kakve promjene na licima britanskih vojnika ostavlja Afganistan

Mi smo to imali priliku vidjeti iz prve ruke, a Engleze je svojim radom upozorila fotografkinja Lalage Snow: Rat ostavlja jasno vidljive tragove na licima ljudi. Fotografije koje ćete vidjeti na ovom mjestu dva dana bile su vruća roba na stranicama BBC-a. U pitanju su britanski vojnici, koji su odslužili rok u Afganistanu. Oko kamere zabilježilo je njihove portrete prije, za vrijeme i poslije afganistanskog mandata. Fotografkinja koja ih je snimila kaže: "Bila sam uistinu šokirana koliko drugačije izgledaju. Odrasli su za tri mjeseca. To me zbilja šokiralo!"


Britanska vojska

Teški dani borbi u Afganistanu podtekst su ove serije fotografija koje pokazuju britanske vojnike prije, za vrijeme i poslije odsluženog roka. Fotografije je snimila fotografkinja Lalage Snow, koja je pripadnike 1. bataljuna Kraljevske regimente iz Škotske upoznala za vrijeme treninga, prije odlaska u Afganistan. Tad je, kaže, pridobila njihovo povjerenje, zahvaljujući čemu može zahvaliti opuštenost vojnika i vojnikinja pred kamerom. Tri mjeseca kasnije, Lalage je otputovala u Afganistan, na susret s grupom u provinciju Helmand.

- Bila sam zaista šokirana njihovim izmijenjenim izgledom: oči obrubljene crvenim kolutima, brade, vidljivo mršaviji, smeđi i puni pijeska. To me zbilja šokiralo, reći će kasnije.

LUPIGI IZ AFGANISTANA: Zbog čega smrad ljudskog mesa sprženog u nafti treba biti miris moje zemlje?

Lica ratnih zločinaca

REPORTERI BEZ GRANICA: Fotografije koje ostavljaju bez daha

Osim izmijenjenog fizičkog izgleda, svjedočila je također i promjeni osobnosti vojnika, naročito onih mlađih: "Odrasli su za tri mjeseca." Što se nas tiče, dovoljno je pogledati oči fotografiranih vojnika i osmotriti izraz njihovih lica prije, za vrijeme i poslije Afganistana


Vojnik Jo Yavala, 28

 


Poručnik Adam Petzsch, 25

 


Vojnikinja Becky Hitchcock, 23

 


Vojnik Matthew Hodgson, 18

 

Lupiga.Com via www.bbc.co.uk