Otkrivena je nova vrsta

Klein Pferd

14. ožujka 2002.

Otkrivena je nova vrsta

Zemlja je bogatija za još jednu vrstu. Ova vijest zanimljiva je iz dva razloga, prvi je taj što je otkriven novi oblik života za koji nismo znali ni da postoji, a drugi to što nova vrsta nije pronađena u nedovoljno istraženim morskim dubinama ili u teško prohodnim tropskim kišnim šumama već u samom srcu New Yorka, u Central Parku.
Pretpostavlja se da na Zemlji još milijuni vrsta nisu otkriveni, no da će baš Central Park biti mjesto otkrića nove vrste vjerujem da je za mnoge bilo veliko iznenađenje. Znanstvenici su još 1998. godine  skupili na dva odvojena lokaliteta u Central Parku 10 primjeraka vrste stonoge,  koju nisu bili u stanju identificirati. Nakon što je novu vrstu pomno istražio i najveći američki stručnjak za ovu skupinu beskralježnjaka, dr. Richard L. Hoffman iz Prirodoslovnog muzeja u Virginiji, zaključio je da vrstu nikada prije nije vidio u svom životu. Nakon što su i vodeći stručnjaci za stonoge u susjednoj nam Italiji došli do istog zaključka bilo je očito da se radi o potpuno novoj, dosad nepoznatoj vrsti. Vrsta je dobila ime Nannarrup hoffmani prema dr. Hoffmanu koji ju je pomogao identificirati. Ovog, ljudskom rodu najnovije poznatom stanovniku Zemlje, prepoznat ćete po  41 paru nogu i svijetlo žutoj boji tijela. Odrasli primjerci prosječno su veliki oko 10 mm tako da je to do sada najmanji poznati pripadnik skupine stonoga.  Vrsta je toliko posebna i neobična da tvori zaseban rod, a najvjerojatnije potječe iz Azije, makar nova vrsta iz Central Parka tamo još nije otkrivena.

Iako smo svjedoci svakodnevnog nestanka mnogih biljnih i životinjskih vrsta, svjedoci smo i pronalaska vrsta za koje nismo ni znali da postoje. Ako je nova vrsta pronađena u Central Parku možemo samo zamisliti koliko je još neotkrivenih vrsta u slabije istraženim ili uopće ne istraženim područjima na Zemlji. Naš opstanak ovisi i o raznolikosti života oko nas tako da nas pronalazak svake nove vrste treba uvijek ponovo i istinski veseliti.