ODNOS PREMA ANTIFAŠIZMU: Nitko ne radi ništa da se spriječi devastacija Bakićevog monumentalnog djela

Ivor Car

20. srpnja 2011.

ODNOS PREMA ANTIFAŠIZMU: Nitko ne radi ništa da se spriječi devastacija Bakićevog monumentalnog djela

Neugodno iznenađenje ekipu Lupige zateklo je ovih dana prilikom izleta na čarobnu Petrovu Goru, gdje smo na naše zaprepaštenje shvatili da je monumentalna građevina, djelo slavnog hrvatskog kipara Vojina Bakića smješteno na vrhu Mali Petrovac, od našeg posljednjeg posjeta dodatno devastirano. Spomenik se, polako, ali sigurno, pretvara u kostur. Kakva je situacija danas na Malom Petrovcu i kako država mari za antifašističke tekovine uvjeriti se kroz ove fotografije

Prije točno trideset godina svečano je otkriven monumentalni spomenik partizanskim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata. Idejno rješenje dao je poznati kipar Vojin Bakić, a spomenik visok impozantnih 37 metara uglavnom je sagrađen samodoprinosima građana Karlovca, grada koji je od Petrove gore udaljen svega tridesetak kilometara. No, kamen temeljac položen je na vrhu Malog Petrovca odmah iza rata, 1946. godine, a lokacija je odabrana zbog činjenice da su se u šumama Petrove Gore za vrijeme rata nalazile jake partizanske snage.


Spomenik u rujnu prošle godine

U sklopu spomen područja nalazio se i muzej s kino dvoranom, salom za konferenciju te kosturnica sa sahranjenih 72 partizana i civila. Prvu devastaciju doživio je već 1991. godine kada se našao na području koje je okupirala vojska takozvane SAO Krajine, a završetak rata nije značio i da će se prema ovom spomeniku hrvatske povijesti početi odnositi s poštovanjem. Građevina je prekrivena, odnosno barem je bila prekrivena, nehrđajućim prokromnim pločama koje je darovala karlovačka tvornica pribora za jelo, a činjenica da se radi o poprilično skupom materijalu kumovala je tome da se spomenik već godinama nalazi na meti skupljača sekundarnih sirovina.


Spomenik snimljen ovoga tjedna

Policiji je poznato za što zadnjih godina služi spomenik, ali očito nije učinjeno previše toga da se krađa materijala spriječi, usprkos tome što su određeni interes za očuvanje Bakićevog djela pokazali i neki vlastodršci. U međuvremenu, u nedostatku političke volje spomenik se iz dana u dan pretvara u sve veće ruglo koje je zadržalo tek trunku staroga sjaja. Posljednji put posjetili smo Baniju i Petrovu goru u rujnu prošle godine, a kada smo na isto mjesto stigli ovih dana uvidjeli smo da je za tih deset mjeseci spomenik dodatno devastiran te se neizbježno postavlja pitanje hoće li to itko zaustaviti i hoće li država sa zasluženim poštovanjem početi brinuti o svome kulturnom nasljeđu te pokazati da mari za antifašističke tekovine. Kakva je situacija danas na Malom Petrovcu možete se uvjeriti i sami iz naših fotografija.

 

 

 


Lupiga.Com