Nikad ostvarena invazija

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Nikad ostvarena invazija

U Njemačkoj su otkriveni neki zaboravljeni vojni dokumenti s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće u kojima se planira njemačka invazija na Sjedinjene Američke Države. Kako znamo do takve slične invazije nikada nije došlo, a kako je to trebalo izgledati, koji su njeni ciljevi i zašto je planirana možete pročitati u
Popularni njemački tjednik "Die Zeit" (www.zeit.de) objavio je neke zanimljive djelove iz nekoliko njemačkih dokumenta. Vojni dokumenti pronađen su u freiburškom arhivu, a datiraju s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Izradio ih je mladi mornarički časnik, von Mantey, s ciljem rješavanja nastalih problema Pacifika i Atlantika nakon što su se oko njih zakačili Amerikanci i Nijemci.
Razdoblje je to silne njemačke želje za stvaranjem svoga kolonijalnog imperija po uzoru na Engleze i Amere, pri čemu je najvažnije bilo ostvariti prevlast na moru. Sukobi su osobito došli do izražaja na Pacifiku. Po ovim planovima bile su odbačene sve eventualne mogućnosti pomorskih blokada i morskih ratova. Umjesto tih riješenja isplanirana je direktna invazija na SAD s ciljem primoranja protivnika na pregovore, a zatim i na potpisivanje ugovora kojim bi njemačka mornarica dobila glavnu riječ na gore spomenutim oceanima. Za tu akciju bila bi potrebna vojska od oko 100 000 dobro uvježbanih vojnika, koji bi se u oko 60-ak brodova prebacili na američku istočnu obalu. Glavni cilj bio bi New York jer je procijenjeno da bi napad na njega stvorio veliku paniku te bi New York postao američka "Ahilova peta". Osim u New Yorku carska vojska bi se iskrcala na Maine, Portland i Norfolk. Sve veći sukob interesa između s jedne strane Njemačke i s druge Francuske i Velike Britanije, spriječio je sprovođenje ovoga plana u stvarnost.
Planovi su rađeni za vrijeme vladavine cara Wilhelma II. Prvi plan je izrađen već 1897. g., a do 1900.g. kada je upravljanje nad mornaricom preuzeo sam car, izrađeno je nekoliko sličnih planova.
Za kraj još samo pitanje: kako bi svijet izgledao danas da su uspjeli u svom naumu?