Nema više suza!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Nema više suza!

Napokon je završilo s postojanjem jedno, ako ne najgluplje, onda najneatraktivnije, nogometno pravilo. Naime, čelnici UEFA-e su se jučer odlučili ukinuti mnogima mrski, zlatni gol.
Pravilo "zlatnog gola" je jedno od najomrženijih nogometnih pravila. Uvedeno je prije šest godina i od tada su mnogi proplakali zbog njega. Prvo veliko natjecanje u skladu sa ovim pravilom održano je u Engleskoj 1996. godine. Na tom europskom nogometnom prvenstvu Njemačka je profitirala, budući da ju je zlatni gol obradovao i protiv Češke i protiv Engleske.
Pravilo određuje da se u europskim utakmicama nakon identičnog razultata nakon završetka utakmice, pobjednici odlučuju u produžecima. Igraju se dva produžetka od po 15 minuta. Ukoliko jedna ekipa postigne pogodak, automatski utakmica završava, što će reći da suparnički klub ne dobija priliku da taj rezultat promijeni. Od slijedeće sezone igrati će se po skoro pa starim pravilima. Dakle, dva produžetka po 15 minuta, a ako je rezultat i dalje neodlučen prelazi se na izvođenje jedanaesteraca. Jedino se događa slijedeća stvar, da ako nakon jednog produžetka neki klub ima vodstvo, on postaje i pobjednikom. Poraženi dakle neće dobiti priliku u drugih 15 minuta.
Europska nogometna fedaeracija je za ovu odluku konzultirala mnoge eminentne europske trenere koji su se uglavnom složili kako pravilo zlatnog gola, nije pošteno okončanje sportskog natjecanja. Jedno je sigurno, suza će i dalje biti, ali ne zbog zlatnoga gola.