Najgora nogometna momčad na svijetu

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Najgora nogometna momčad na svijetu

Dok se atmosfera za svjetsko prvenstvo polagano zagrijava, svi smo se manje-više odlučili za svoje favorite. Naravno Hrvatska, ali ako Hrvatska ispadne ili se ne daj Bože ne kvalificiraju za drugi krug, i tada treba navijati. Mnogi su se zapalili za najveće: Argentinu, Brazil, Italiju itd…No, oni su najjači i logično je da očekujemo od njih pobjede. U ovoj radosnoj novici naprotiv govorimo o najgoroj nogometnoj momčadi na svijetu. Američkoj Samoi.
U svojoj kratkoj nogometnoj povijesti ova momčad nije pobijedila niti jedanput. Ne samo da nisu pobijedili, nego zasigurno imaju uz najgori omjer pobjeda i poraza, i najgori omjer primljenih golova (jer zabili nisu niti jedan!). Zabilježili su poraze od 13:0 protiv Fiji-a, te poraz 18:0 od Tahitija. Finalno poniženje desilo se u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 11. travnja 2001. godine, kada im je australska izabrana vrsta stavila 31 gol i time povećala broj primljenih golova u mreži Samoe na gotovo nezamislivih 57-0.
Iako kritičari ove ekipe tvrde da se njihov napad sastoji od prelaska centra, izbornik momčadi Tony Langkilde tvrdi da Samoanci nisu najgori i da "unatoč tome što ljudi pričaju, oni će u narednih par godina dokazati da nisu najgora momčad", potvrđujući to čak i službenim papirima FIFE, koji kažu da se iza Samoe nalaze još Butan i Monsterrat, maleni otočić na Karibima kojeg je nedavno poharala vulkanska erupcija.
No, razloga za brigu nema, jer Američka Samoa je kažu polinezijski raj, sastavljen od šest malih otočića u južnom Pacifiku. Ima 199 km2 izgubljenih u koraljnim plažama i šumama koje zauzimaju 70% površine otoka. Eto, na kraju ispada da u raju ipak nogometa nema.