Manifest za društvo bez rasizma

Ivan Kegelj

4. studenog 2010.

Manifest za društvo bez rasizma

Više od trideset navladinih organizacija iz 25 europskih zemalja potpisalo je prije par dana u Parizu Manifest Europskog aktivističkog antirasističkog pokreta. U tom manifestu upozorava se na jačanje rasizma, nacionalizma i šovinizma u europskim zemljama te poziva na odlučnu borbu protiv ovih pošasti, odnosno protiv jačanja ekstremno desnih ideologija koje imamo priliku bilježiti u nizu europskih zemalja. Nećemo dopustiti da mržnja slobodno kruži Europom, a da joj se aktivno ne suprotstavimo, poručuje se u manifestu, kojeg donosimo u cijelosti.

ZA EUROPSKO ANTIRASISTIČKO CIVILNO DRUŠTVO! 

Naša ocjena je jasna: dok se rasizam i antisemitizam nastavljaju širiti Europom, društveni i politički otpor zasad su ograničeni i bespomoćni u zaustavljanju ove pošasti.

Nedavni izbori u Švedskoj, Mađarskoj i Bugarskoj, kao i sporazum o koalicijskoj vladi u Nizozemskoj, potvrđuju ovaj trend: politički rasizam raste i dobiva izborne bitke diljem Europe.

Potaknute ekonomskom krizom i društvenim nemirima, i osobito rastom tenzija u svezi nacionalnog identiteta koje potresaju naš kontinent, rasističke stranke provlače svoje tradicionalne ideje u središte javnih debata i na agende vlada.

Njihov narastajući izborni i ideološki utjecaj olakšani su brzinom svjetlosti kojom, poput neke zastrašujuće igre domina, europsko javno mnijenje prisvaja ove gnjusne argumente, slijedeći primer nedavnih diskusija u kojima su Romi označeni kao opasna populacija.

Kretanje ovih ideja može se objasniti i transnacionalnim vezama koje postoje među rasističkim pokretima i manjkom intelektualnih, političkih i ideoloških koncepata nužnih za suprotstavljanje ovim rasističkim govorima. Do ovog manjka uglavnom dolazi usljed teškoća koje mnoge europske zemlje imaju prilikom suočavanja sa vlastitom prošlošću: holokaust, talijanski fašizam, kolonijalizam u slučaju postkolonijalnih zemalja, totalitarizam u istočnoj Evropi – lista se nastavlja.

Stoga ne iznenađuje što su popularne i političke reakcije odveć slabe da na odgovarajući način osude siječanjske pogrome protiv crnačkog stanovništva u Rosarnu u južnoj Italiji, stigmatizaciju Roma u Francuskoj, njihova prisilna iseljenja u Bugarskoj, Grčkoj, Srbiji i Rumunjskoj i njihova ubojstva u Mađarskoj, mržnjom ispunjene antimuslimanske komentare koji su česti u Nemačkoj, Danskoj i zapadnoj Europi i rasnu diskriminaciju s kojom se mnogi europski građani svakodnevno suočavaju.

U svjetlu ove uznemirujuće spoznaje, mi se odlučno protivimo političkim snagama koje koriste ova pitanja za izgradnju svog diskursa koji potiče na mržnju.

Mi ne prihvaćamo da Muslimani budu predstavljani kao teroristi i kao prijetnja identitetu, da Romi budu izbacivani, da Židove tuku i da oni stoga osjećaju da se moraju kriti, da životi crnačkog stanovništva budu ugroženi.

Situacija je toliko hitna da moramo odmah izgraditi antirasističko europsko civilno društvo, kako bismo održali europski san živim izvan državnih granica.

Naš europski san je da živimo na kontinentu gdje pojedinac ima slobodu da definira vlastitu sudbinu, nesputan svojim porodičnim porijeklom ili svojom pripadnošću nekoj zajednici. Naš europski san je da izgradimo otvorena i inkluzivna društva, gdje jednakost među građanima postoji na papiru i u praksi.

Kako bismo udahnuli život ovom snu, želimo da se naš glas čuje, glas desetina tisuća aktivista širom Europe koji svakodnevno rade na borbi protiv rasizma i antisemitizma, glas žrtava koje su isuviše često ostavljene bez sredstava ili utjecaja kojim bi osigurali da njihova prava budu poštovana.

Pokazaćemo svoju solidarnost na djelu organiziranjem aktivističkih kampanja usmjerenih na konkretne promjene u našim zemljama. Posebno smo fokusirani na borbu protiv rasne diskriminacije na radnom mjestu, mjestu stanovanja, u slobodno vrijeme, itd.

U razdobljima krize, na djelu je veliko iskušenje da se nađu i napadnu žrtveni janjci. Međutim, vrsta širenja mržnje podstaknuta osjećajem beznađa može samo voditi ka nasilnom i destruktivnom kraju naših vrijednosti i naših društava.

Nećemo dopustiti da mržnja slobodno kruži Europom, a da joj se odlučno ne suprotstavimo.

Zadatak građenja Europe u kojoj nema mjesta rasizmu i antisemitizmu je veliki izazov, ali na svojoj strani imamo pravdu i snagu da oosiguramo pobjedu ovog ideala.

Manifest Europskog aktivističkog antirasističkog pokreta u Parizu 2. studenog 2010. godine potpisalo je više od 30 nevladinih organizacija iz 25 europskih zemalja.