Kad država neće, Alenki pomozite vi

Ivor Car

10. lipnja 2008.

Kad država neće, Alenki pomozite vi

Ne znam za vas, ali nikako se ne mirim s činjenicom da je u ovoj državi građanska dužnost odazivati se akcijama čiji prihodi odlaze u korist Petrove ili šibenske bolnice. Nije li porazno da uz plaćanje zdravstvenog osiguranja građani i na ovaj način moraju participirati u nečemu za što bi se svaka normalna država trebala pobrinuti. S obzirom da ova država to očito nije sposobna pozivamo vas da pomognete 30-godišnjoj Alenki kojoj je u borbi protiv zloćudne bolesti potrebna terapija, koju joj država ne može osigurati i koja košta 40.000 kuna

Alenka Zirdum, 30-godišnja je nastavnica biologije i kemije iz Slavonskog Broda. Teška bolest,iznimno rijetki zloćudni tumor glatkog mišićnog tkiva, otkrivena joj je prije tri godine, kada je bila u osmom mjesecu trudnoće. Odnedavno se Alenka liječi na zagrebačkom Rebru, gdje treba primiti terapije lijekom Yondelis. Iako su Alenki upravo taj lijek preporučili onkolozi, Yondelis, koji se na europskom tržištu pojavio koncem prošle godine, u Hrvatskoj nije registriran, ali se nalazi u prodaji, i to po bitno većoj cijeni nego u Europskoj uniji. Više o borbi za registraciju tog lijeka pročitajte na zanovidan.hr web stranici udruge osnovane s ciljem pružanja pomoći oboljelima od malignih bolesti, obiteljima oboljelih.

S obzirom da Alenka treba primiti četiri trotjedna ciklusa terapija, za Yondelis je potrebno izdvojiti oko 40.000 kuna. Iako u teoriji postoji opcija hitnog uvoza lijeka, prema kojoj bi Alenkini liječnici mogli zatražiti interventni uvoz lijeka, koji bi trebalo odobriti bolničko Povjerenstvo za lijekove, a potom i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, pa bi lijek bio plaćen iz bolničkog proračuna, o takvoj opciji na Rebru još uvijek ne razmišljaju. Na taj je način Alenka ostala osuđena na dobre ljude koji mogu pomoći. S obzirom da dobro znamo da i među Lupežima ima dobrih ljudi, pozivamo vas da u skladu s vašim mogućnostima pomognete Alenki i svoj prilog uplatite na žiroračun otvoren u Privrednoj banci Zagreb - 2340009-3102243146.

FOTO: Slobodna Dalmacija