Fotoreporteri prikupili 280.000 kuna za Anino liječenje

Ivor Car

21. studenog 2006.

Fotoreporteri prikupili 280.000 kuna za Anino liječenje

Na sinoćnjoj aukciji fotografija za pomoć Ani Rukavini u borbi protiv opake bolesti, prikupljeno je gotovo 280.000 kuna, a svoju nesebičnost ponovno je pokazao kontroverzni dopredsjednik NK Dinama, Zdravko Mamić, koji je za jednu fotografiju keširao 50.000 kuna, dok je za drugu u ime svoga kluba dao identičan iznos. Istovremeno su svoj obol, među ostalima, dali i Miroslav Ćiro Blažević, Milan Bandić i Dragan Primorac

Teška bolest mlade novinarke Vjesnika, Ane Rukavine, do javnosti je stigla prije desetak dana kada je Ana svojim prijateljima uputila vrlo potresno i otvoreno pismo u kojem priznaje da se više financijski ne može boriti sa svojom bolešću, ali da ne odustaje od života. Ana je, naime, oboljela od leukemije, a kao jedini mogući način liječenja preostala joj je skupocjena terapija imunosupresivima koja se ne može obaviti u Hrvatskoj.


Na aukciji se pronašla i fotografija našeg Lovre

Iskrenom apelu smjesta su se odazvale njene brojne kolege, a Zbor fotoreportera na čelu s fotoreporterom Novog lista, Nenadom Reberšakom, sinoć je u zagrebačkoj galeriji Cro Art Photo Club organizirao aukciju umjetničkih fotografija. Ukupno je po početnoj cijeni od 300 kuna ponuđeno 90 fotografija dimenzija 40 puta 50 centimetara, postavljene na paspartu bez okvira, a s potpisom autora i certifikatom, a uspješno su prodane sve, i to po daleko višoj cijeni. Dražba je izazvala veliko zanimanje pa smo dojma da se moglo prodati i još toliko fotografija, budući oni s tanjim džepom nisu mogli parirati brojnim zainteresiranima.


Kroz zainteresiranu masu jedva se probijalo

Sama Ana na aukciji se nije pojavila, ali se okupljenima obratila kratkim pismom napisanim iz bolničke postelje, a koje je pročitala njena prijateljica, Marija Lokas. Bolesna djevojka poručila je kako se nada da prikupljeni novac neće morati upotrijebiti, nego da će se on uložiti u banku koštane srži koja bi sljedeće godine trebala početi s radom. Nakon tih riječi, započela je aukcija u kojoj se kao neprikosnoveni maher pokazao Zdravko Mamić, bez ikakvog problema kupivši dvije fotografije po cijeni od 50.000 kuna. Ukupno su čelni ljudi Dinama na ponuđene fotografije potrošili 126.000 kuna.


Za "sitne" kupce ostalo je malo toga

Jednu fotografiju kupio je i Anin poslodavac, Vjesnik, djelatnici zagrebačkog dopisništva Novog lista uspješno su okončali zajedničku kupovinu tri fotografije, dok su kolege iz Jutarnjeg lista potrošile oko 15.000 kuna. Ponešto je tržila i poznata zagrebačka "foto" obitelj, Badrov, kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun te ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.


U prvom redu Bandić i Primorac, iza njih Ćiro, a sasvim u pozadinu  smjestio se Mamić

Miroslav Ćiro Blažević koji je među prvima najavio da će sudjelovati na dražbi, svoju je fotografiju platio 5.000 dolara, a bitka u licitaciji odigrala se i između Dinamovog igrača Zorana Mamića i njegovog trenera Branka Ivankovića. Na kraju je bolju cijenu ponudio Ivanković, dok je nogometaš to prokomentirao šalom da mu je pustio kako ga ovaj na sljedećoj utakmici ne bi ostavio na klupi. Još jednom podsjećamo sve koji su u mogućnosti pomoći Ani da svoje priloge mogu uplatiti na žiro račun 2484008 – 3109402577 u Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb ili na devizni račun 4203330759. Napominjemo i kako će u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu Zbor sudskih izvjestitelja u istu svrhu organizirati prodaju knjiga, a za kraj pogledajte za koje je fotografije Zdravko Mamić iskeširao 100.000 kuna.


"Slavlje" autora Ronalda Goršića - 50.000 kuna, u ime NK Dinamo kupio Zdravko Mamić

 


"Vatreni" autora Vladimira Dugandžića - 50.000 kuna, u svoje ime kupio Zdravko Mamić