Jesi za chat?

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Jesi za chat?

Usamljeni ste taliban, koji ima problema u komunikaciji s ljudima? Ne znate s kim biste podjelili svoje ideje u vezi džihada, a imate računalo doma? Do sada je to bio problem, jer se na uobičajnim programima za komunikaciju uvijek nađe netko tko je protivan vašim idejama. No, za mlade (i stare) talibane rješenje je pronašao mladi (20) afganistanski programer Abdul Qahar MuntaQim.
Abdul je naime izradio skripte pod imenom Taliban's IslamicIRC Script, koje rade pod poznatim mIRC chat poslužiteljom. Skripta vas automatski povezuje s dva najveće islamska kanala na DALnet Internet Relay Chat (IRC) mreži. Program ima i mogućnost da vas automatski, pomoću padajućih izbornika, izvještava i o najbitnijim stavkama Islama ili džihada.
U malom prozoru unutar progama nalazi se slika John Walker Lindha, Amerikanca koji je poznat po tome da se priključio talibanskom pokretu. Za njega autor skripti tvrdi da je jedan od najvećih živućih muslimana. Internet ponovo dokazuje da je trenutno najslobodniji medij koji postoji, jer teško nam je vjerovati da se npr. u nekim novinama može pojaviti oglas za regrutiranje novaka za vjerski rat.