Ključ priče o Pukanićevima - policija, socijalna skrb i liječnička služba

Ivan Kegelj

19. travnja 2008.

Ključ priče o Pukanićevima - policija, socijalna skrb i liječnička služba

Dobri moji, (pre)cijenjeni i dobro naoružani Ivo Pukanić u govnima je do grla, a s obzirom da je ovaj Lupež, glede informacija o slučaju Pukanić, pun kao brod, na ovom mjestu donosimo vam uvid u potankosti govna u kojem se trenutačno koprca gorespomenuti izdavač. Također, postavljamo bitna pitanja i naglašavamo pravi problem slučaja, ali i otkrivamo neke do sada javnosti manje poznate činjenice

Na ovom mjestu izložit ćemo samo činjenice, a vi izvlačite zaključke. Krenimo redom:

- Mirjana Jusup i Ivo Pukanić upoznali su se na Fakultetu političkih znanosti. Ona je bila kćerka vlasnice nekoliko restorana. Odrasla je s tetkom i tetkom u Slavoniji, a majka se bavila biznisom u Njemačkoj. Ivo Pukanić bio je siromašak iz Turopolja.

- Mirjana Jusup i Ivo Pukanić su se oženili, a punica mu je kupila automobil i platila mu tečajeve fotografije. Ivo Pukanić je postao fotograf, a Mirjana je uzela prezime Pukanić.

- Denis Kuljiš, Ivo Pukanić, Ratko Bošković, Nenad Polimac, Mladen Pleše, Sina Šmigmator - danas Karli, Maroje Mihovilović, Roman Majetić, Željka Godeč, Iva Šagovac, Tonko Vulić, Srećko Jurdana i Jasna Babić prvi su vlasnici lista 'Nacional', utemeljenog 1997. godine.

- Jedan po jedan, suosnivači lista izlaze iz igre. Raspad sistema u Nacionalu počeo kad se Pukanić intimno zbližio sa Sinom Karli, današnjom glavnom urednicom lista. Neki od osnivača tvrde da je Karli najprije bila ljubavnica Denisa Kuljiša, a potom ju je preoteo Ivo Pukanić. Ivo Pukanić i Sina Karli dugogodišnji su ljubavnici. Često borave u stanu u Importane galeriji, koji je njaprije bio u vlasništvu "Nacionala", da bi ga Pukanić kao privatna osoba nedavno otkupio. 

- Godinama svjesna da je Pukanić vara, u desetom mjesecu prošle godine (vidi link) Mirjana Pukanić prvi put "puca", pokušava razgovarati sa novinarima, a udruzi B.a.b.e i policiji prijavljuje da je njezin muž Ivo Pukanić zlostavlja. Muž je tad pokušava smjestiti u duševnu bolnicu i na stranicama 'Nacionala' objavljuje da je njegova žena duševna bolesnica. Ivo Pukanić uspijeva privremeno pokrpati šavove po kojima je Mirjana "pukla", par se pomirio, a Mirjana je povukla prijavu. Neposredno prije pomirenja Mirjana Pukanić u opticaj je pustila pisma Hrvoja Petrača (vidi link) upućena Ivi Pukaniću, a iz istog razdoblja datiraju i njezini prvi navodi koji se tiču kokaina. Naime, pri policijskoj intervenciji u stanu Pukanićevih policiji je vikala: otvorite sef, unutra drži kokain. Policija nije reagirala, iako je to po službenoj dužnosti bila dužna učiniti. Svo ovo vrijeme Pukanić nastoji iskontrolirati medije, naziva glavne urednike pojedinih listova, čini sve da bi stopirao priču o svojoj supruzi, kokainu i pismima koja mu je Petrač uputio iz zatvora. Globus koji se domogao pisama iz nekog razloga ne želi objaviti ovaj vrući materijal te je novinar Gordan Malić pisma podijelio na konferenciji HND-a u Opatiji. 

Na ovom mjestu prelazimo na aktualne događaje:

- Slučaj Pukanić po drugi put je otvoren tragičnim događajem kojim se novinari nisu bavili. Naime, teška bolest shrvala je majku Mirjane Pukanić. Umrla je od raka. Nasljedstvo je ostavila svojoj unuci, kćerki Mirjane i Ive Pukanića.

- Mirjana Pukanić početkom mjeseca travnja, godine gospodnje 2008., drugi put "puca" (vidi link). Pokušava  razgovarati s novinarima o svom mužu, dugogodišnjem zlostavljanju i kokainskim seansama, kojima je, ustvrdila je najmanje jednoj novinarki, ponekad prisustvovalo i niz ljudi iz javnog života Hrvatske. Pred njezin stan dolazi hitna pomoć, a zatim i policija. Policija i liječnica stavljaju lisičine na ruke Mirjani Pukanić i voze je u Vrapče, iako se ona liječila u drugoj bolnici, iako ima otpusno pismo u kojem stoji da joj liječenje nije potrebno. Županijski sud utvrdio je Mirjana Pukanić protuzakonito smještena u Vrapče. Jedna od ove tri institucije - socijalna skrb, policija, liječnička služba - grubo je prekršila zakon smještajući nesretnu ženu u ludnicu.

- Blokada medija traje li traje. Dva dana nakon što se mediji ipak otvaraju, a slučaj Mirjane Pukanić provaljuje u javnost kao prezreli čir, Ivo Pukanić Glavnom državnom odvjetniku, Mladenu Bajiću, podnosi kaznenu prijavu zbog iznude. U toj prijavi tvrdi da je njegova supruga kokainska ovisnica te da je dužna novac za kokain, zbog čega mafija od njega pokušava iznuditi novac. Dva, tri sata nakon što je podnio tu prijavu događa se navodni atentat na Ivu Pukanića ispred stana u Ilici, gdje živi Mirjana Pukanić. S obzirom na nelogičan opis atentata, kut ulaska metka u obližnju trgovinu i tvrdnju da ga je navodi atentator promašio sa 50 centimetara, u velikom dijelu javnosti javlja se sumnja da je Pukanić inscenirao atentat, e kako bi fokus priče sa nezakonitog pritvaranja svoje supruge prebacio na navodni atentat.

U isto vrijeme, njegova supruga svjedoči novinarima i aktivisticama nevladinih udruga da je dužna 17 tisuća kuna za kokain, koji je, tvrdi, nabavljala vezama koje je uspostavio njezin muž. "Kad mi je on prestao davati, ja sam sama nabavila i to njegovim kanalima," ustvrdila je Mirjana Pukanić. Ivo Pukanić, pak, u priču uvlači vinkovačkog odvjetnika Zadru. Prema pouzdanim izvorima, policiji je rekao da je Darko Zadro njegovoj supruzi nabavljao kokain. Pri tom je prešutio, ovo je ekskluzivna informacija, da je Darko Zadro njegov susjed u Importane galeriji, gdje Pukanić živi sa Sinom Karli. 

- Policija radi pretres stana, navodno na dojavu kućne pomoćnice koja je pronašla "nešto što joj sliči na kokain". Nalazi 15 grama kokaina. Pukanić je pozvan na informativni razgovor. Na svojoj stranici objavljuje da je on pozvao policiju zbog kokaina.

Tu bi informacijama bio kraj. Postavimo sad pitanja:

- Tko je u državnim institucijama odgovoran za nezakonito privođenje Mirjane Pukanić u duševnu bolnicu? Ne treba zaboraviti da je ovo pitanje svih pitanja, točnije da je priča o kokainu samo sporedna storija, koja se, čini se, razvija kako bi se pažnja javnosti preusmjerila s pravog problema. Tko je koga nazvao i tko je kome naredio da Mirjanu Pukanić strpa u duševnu bolnicu? Ovo pitanje je ključno za priču o Ivi i Mirjani Pukanić i ne smije ga se ispuštati iz vida.

- Kako je Mirjana Pukanić uopće došla do kokaina, s obzirom da je u pitanju domaćica sa nula veza?

- Koja to i kakva mafija ubija za iznos od 17 do 30 tisuća kuna?

- Zašto policija nakon navodnog atentata nije tražila barutne čestice na licu Ive Pukanića?

- Zašto policija nije istraživala prvotne navode Mirjane Pukanić o kokainu u sefu njezinog stana?

- Zašto je Mirjana Pukanić u bolnicu poslana kao duševna bolesnica ako je njezin muž znao da ima problema s ovisnošću? Ovo je također vrlo važno pitanje. Tim prije što je, prema njezinoj tvrdnji, ravnatelj Vrapča Vlado Jukić prije otpuštanja Mirjane Pukanić iz bolnice istu pitao - a da mi vama odrežemo komad kose i testiramo ga? Ona je, tvrdi, odgovorila: "može, ali prvo testirajte moga muža". Njezin muž sigurno je, dakle, znao da mu supruga uživa kokain, ali podržao je inicijativu da je se zatvori u Vrapče kao psihičku bolesnicu. Liječnicima ovisnost službeno nije prijavio. Zašto? Ukoliko je službeno prijavio ovisnost, a prema našim izvorima to nije učinio, onda su i liječnici morali znati da Mirjanu Pukanić ne treba zatvarati u duševnu bolnicu, nego je liječiti od ovisnosti.

- Koja je uloga vinkovačkog odvjetnika Zadre u ovoj priči?
  
Lupež će postaviti dodatna pitanja nakon konzultacija s izvorima. Ujedno, obećavamo Vam pozorno praćenje ove priče, s naglaskom na ulogu institucija države u privođenju Mirjane Pukanić. Za kraj, još jednom napominjemo da je u slučaju Mirjane Pukanić ključno pitanje uloge institucija, odnosno rasvjetljavanje svih okolnosti njezinog privođenja u duševnu bolnicu. Svi dodatni krakovi priče tu su da bi se stvorila kakofonija informacija, odnosno da bi se fokus interesa javnosti maknuo s najvažnijeg pitanja, a to je zakonitost rada ove tri institucije - socijalna skrb, policija, liječnička služba.