Bez šećera: Zagreb Mitropola

Glober

11. lipnja 2007.

Bez šećera: Zagreb Mitropola

Kako doznajemo stanoviti Hovan, mitropolit zagrebačko ljubljanski i cijele Italije ovih se dana u razgovoru s izvjesnim srpskim patrijarhom Ravlom žalio i hvalio istovremeno. Neobično, ali istinito, o čemu svjedoči izvadak iz "stenograma" njihovog razgovora koji objavljujemo u nastavku, a u kojem se tematiziralo pojedine probleme u regiji i u najlepšoj varoši igde igda, u Zagrebu. Dakako, svaka sličnost sa stvarnim osobama i više je nego slučajna

Episkop Patrijarh Ravle (u daljnjem tekstu E.P.R.): Pa dobro, kako ja da ti pomognem? Šta si sam ne središ tu Italiju pobogu!?

Mitropolit Hovan zagrebačko ljubljanski i cijele Italije (u daljnjem tekstu M.H.z.lj.i.c.I.): Kako ću sam bre? Ti si mi dao naziv i šta ja sad treba da raspetljavam to što je Vatikan u Italiji, a neće da me slušaju? Uopšte i nimalo. Prave se gluvi i bosi kad im kažem …

E.P.R.: Valjda 'očeš da kažeš da se prave gluvi i nemi! Šta bi Italijani bili bosi, bre, pa oni su bar poznati ko dobri opančari?

M.H.z.lj.i.c.I.: Jeste, jeste, prave se gluvi i nemi ti Vatikanci, a kad im kažem da sam im ja glavni za celu Italiju, pa i za njih, samo se smeju. Naročito onaj Nemac, koji im kao šefuje tamo. Šta da radim patrijarše, izludeću načisto?

E.P.R.: Ma, rešićeš to već nekako, nemoj da navlačiš maler tim svojim crnim mislima. Ajd mi pričaj nešto lepo, da mi zagreješ uške nečim što one vole. Jel ima šta lepo za čuti?

M.H.z.lj.i.c.I.: E, ima i nešto lepo, kako ne bi bilo kad pod mene spada i najlepša varoš igde igda. Moj Zagreb. Odnosno moj i Milanov. Znaš da mi je Milan obeć'o da će da nazove Zagreb mitropolom meni u slavu? To zato jer me mnogo voli, a i ost'o mi je nešto dužan za neko kino.

E.P.R.: Mitropola je lepo novo ime za Zagreb. Već su i pre trebali da se sete nečeg tako lepog. Nego šta ono reče? Milan ima neke veze s Kinom?

M.H.z.lj.i.c.I.: Rekoh da mi je dužan pare za neko kino, al ima on veze i s Kinom. Ma, gde taj nema sve veze, iznenadilo bi te da znaš …


Ovaj dio stenograma prenijeli smo radi vas čitatelja, ne radi nas "pisatelja", čisto da steknete uvid u probleme koji muče neke religijske zajednice na ovim prostorima. Na kraju moramo još priznati da smo obradili tone i tone raznoraznih stenograma ne bismo li pronašli barem par lijepih riječi o Milanu. Kao što vidite, trud nam se isplatio. Pronašli smo skoro i više od jedne rečenice, iako, napominjemo, svaka sličnost sa stvarnim osobama i imenima je, dakako, slučajna, te je apsolutno nepovezana s nedavnim susretom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i mitropolita Jovana na kojem se razgovaralo o pokušaju pronalaska rješenja vezano za slučaj "prostornog uređenja Cvjetnog trga", odnosno kina Zagreb u kojem Srpska pravoslavna crkvena općina ima 64 posto vlasništva.