I karmeličanke prosvjeduju

Ivor Car

8. lipnja 2008.

I karmeličanke prosvjeduju

Dragi Lupeži, došla su takva vremena da danas prosvjedovati moraju i karmelićanke, redovnice skrušenog crkvenog reda. Upravo se takav prosvjed dogodio u ovo nedjeljno jutro na vatikanskom trgu Svetog Petra, gdje su dvije karmelićanke svezane lancima papi Benediktu XVI. poručivale da nisu ni kurve, ni nasilnice, ni kradljivice, te posljednje, ali ne i manje važno, da nisu ni mentalno nestabilne

Postarije redovnice, Albina Locantore i Teresa Izzi, na ovaj su se nesvakidašnji čin odlučile nakon što ih njihove sustanarke nisu htjele ponovno primiti u samostan, negdje u središnjoj Italiji. Naime, karmelićanke su još prije tri godine zbog zdravstvenih problema napustile samostan, 50 godina od zaređenja, a kada su se pokušale vratiti nisu naišle na dobar prijem kod svojih nekadašnji cimerica. Ogorčene što ih ne puštaju u samostan, časne sestre su odlučile iskoristiti svoje građansko pravo i konzumirati ga u svojoj vjerskoj državi, na vatikanskom trgu Svetog Petra.

Albina i Teresa vezale su se lancima i u rukama, na sveopću nevjericu brojnih vjernika koji nedjeljom pohode Vatikan, držale dva transparenta. Na jednom od njih je pisalo - "Svetosti, nismo prostituke, nismo nasilne, nismo kradljivice i nismo mentalno nestabilne". No, je li poglavar katoličke crkve upoznat s njihovom porukom, nije poznato, ali svoju je tjednu poruku objavio ne obazirući se na karmelićanke.

- Nakon 50 ili 60 godina samostanskog života posvećenog Crkvi, sada se bespomoćne nalazimo na ulici kao dvije vreće smeća, rekla je Albina talijanskim novinarima, koji su pod "navodno" izbacili i verziju u kojoj se kaže da su dvije karmelićanke deložirane nakon inspekcije crkvenih vlasti koje su upravo njih povezale s nazočnošću izvjesnog muškarca u samostanu, koji je preko njih "isisavao" samostanski novac. Redovnice kratko kažu da je ta verzija čista laž.