Bez šećera: Papamobilom je jeftinije

Glober

8. lipnja 2007.

Bez šećera: Papamobilom je jeftinije

Sudac Marrone bio je zadužen ispitati mladog Nijemca koji je neki dan pokušao uskočiti u papamobil Benedikta XVI, u čemu su ga spriječili iz vatikanske službe sigurnosti. Time će se neposredno otvoriti mogućnost bliske suradnje Vatikana sa Zagrebom: izrada monografije ilustrirane fotografijama ovdašnjeg gradonačelnika dok trči za Gospu. Ako to ne bi dovoljno zainteresiralo Papu, Zagreb mu je spreman izgraditi neko brdo i na njemu napraviti skijalište

Prema prvim informacijama dostupnim javnosti, sudac Marrone je mladića poslao u ludnicu proglasivši ga nenormalnim kad je tijekom ispitivanja čuo od Nijemca da je to bio njegov oblik protesta protiv preskupog vatikanskog javnog prijevoza. Poznato je da skuplji gradski prijevoz od Vatikana ima jedino grad Zagreb, ali takva je usporedba neprimjerena jer zagrebački gradski prijevoz u svojoj cijeni koštanja vozne karte ima uračunat i zabavni program iniciran i vođen od ovdašnjeg gradonačelnika osobno.

Slaganje gusjenice od tramvaja, leasing tramvajskih vozila, mobitelsko plaćanje voznih karata, a prema legendi koja kruži čak se i osobno gradonačelnik zna u jutarnjim satima ukazivati putnicima u tramvaju. Sve su to atrakcije u kojima Vatikanci ne mogu uživati u svom gradskom prijevozu, pa nije čudno što i oni i turisti sve češće dižu glas u znak prosvjeda. Kako se u Vatikanu za sada ne razmišlja o pojeftinjenju gradskog prijevoza, ali nešto se ipak treba poduzeti, tako je odnekud navodno došla ideja da konzultiraju zagrebačkog gradonačelnika što im je činiti. U sklopu zagrebačke pomoći Vatikanu uskoro bi mogla biti tiskana knjižica sa uputama za slaganje gusjenice, kokoši ili žabe od vozila javnog prijevoza.

Predviđa se da bi mogla biti napravljena i monografija ilustrirana fotografijama ovdašnjeg gradonačelnika dok trči za Gospu, dijasporu, stranku i svoju familiju, a koja bi bila posvećena osobno Benediktu XVI, kao putokaz koji bi Papu ponukao da se i on počne baviti sportom. Ukoliko ovo s trčanjem ne bi dovoljno zainteresiralo Papu, grad Zagreb mu je spreman izgraditi neko brdo u blizini rezidencije i na njemu napraviti moderno skijalište. Ili barem jezero da se može baviti plivanjem. Za sve to imamo dovoljno iskustva, novaca, volje i gradonačelnikovog elana.

Kako god bilo, ostaje nam nadati se da će ovaj incident s uskakanjem očajnog turista u besplatni papamobil biti jedini i da će uskoro i vatikanska gradska uprava dobiti dovoljno kreativnog prvog čovjeka koji će Vatikancima ponuditi nešto više od skupe vožnje običnim vozilima javnog gradskog prijevoza. Valjda im do tada neće ponestati smještajnih kapaciteta u ludnicama, a ako im se i to dogodi, slobodno neka sav višak ludih turista šalju k nama, znamo mi dobro s takvima, a i oni s nama. Ludim turistima je mjesto među ludima nama i s načelnikom na čelu grada.