Gdje je nestao laptop ?

Vuk

14. ožujka 2002.

Gdje je nestao laptop ?

Iako to kod nas još nije slučaj, laptop računala su sve rasprostranjenija. Kako se u Hrvata radi o malo skupljim i teško stečenim "ljubimcima", rijetko vlasnik takvog računala dopušta da mu se nešto dogodi i dobro pazi da ne bi "dobio noge". U Americi je već zabilježeno nekoliko slučajeva krađe laptopa, pa i onih koji su vlasništvo vlade dok je u Velikoj Britaniji jedna osiguravajuća tvrtka objavila novi popis 10 najbizarnijih uništenja laptopa. Više o ovoj novici
Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a je u travnju 2000. u zgradi ministarstva izgubilo dva laptopa sa podacima o oružju masovnog uništenja i tajnama o nuklearnom oružju. Taj slučaj natjerao je tadašnju državnu tajnicu Madeleine Albright na promjenu pristupnih šifri u ministarstvu. SAD nije sam u takvim slučajevima, čini se da britanski obavještajci i ljudi iz obrane drže rekord u broju laptopa koji kruže svijetom. Oni pokazuju zabrinjavajuću sklonost zaboravljanju da nose prijenosno računalo, iza sebe ostavljajući trag izgubljenih laptopa. Britansko ministarstvo obrane u prosjeku gubi 51 laptop godišnje. Desetine ih je izgubljeno u sredstvima javnog prijevoza, a jedna agentica MI6 izgubila je svoje računalo nakon što se napila u jednom londonskom baru. Svojevremeno su i britanski tabloidi objavljivali vlastite oglase u kojima su nudili nagrade za izgubljene laptope ministarstva.
Najnoviji slučaj u Britaniji nije vezan uz gubitak državnih, već uz najbizarnija uništenja civilnih laptopa. Prvi je laptop studenta kojemu je laptop pao sa mosta, a drugog je uništila pegla, dok je treći pretrpio pseće ugrize, manju eksploziju i izgrižen kabel. Četvrti slučaj je laptop pregažen osobnim automobilom, zaboravljen prilikom vađenja stvari. I tako redom, najviše nesreća pripada slučajnom oštećenju (60%), a ostatak su krađe računala. Najčešća oštećenja su padovi sa stola, a krađe se događaju najčešće u uredima i školama.