Dobričina Schumacher

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Dobričina Schumacher

Michael Schumacher jučer je dokazao kako nije samo vrhunski sportaš, već i vrhunski čovjek. Gledajući televizijsku reportažu o katastrofalnim poplavama iz svoje domovine, odlučio je žrtvama poplava darovati milijun eura. Koliko god vam se činilo da to i nije nešto za Schumija koji masno zarađuje, upitajte se bi li neki naš vrhunski sportaš isto učinio za ljude u našoj zemlji
Peterostruki prvak Formule 1 i najbolji vozač današnjice, Michael Schumacher donirao je nevjerojatnih milijun eura žrtvama katastrofalnih poplava u Njemačkoj iz koje nam svaki dan dolaze neviđene slike potopljenih gradova. Michael to objašnjava jednostavnim riječima: "Kao prvo, ja sam prije svega Nijemac. Užasno je vidjeti slike ovih jadnih ljudi, među kojima sigurno ima i onih koji su me cijelu karijeru pratili i ja im želim uzvratiti barem na ovaj način". Rekao je i kako ovim želi potaknuti i druge, na slične donacije koje su ljudima sada najpotrebnije, kao i da se nada da će ga mnogi slijediti u dobrim namjerama. Na ovu donaciju Schumi se odlučio nakon što je pogledao televizijsku reportažu o poplavama. Na kraju je rekao kako je svjestan da ne može pomoći svima, ali da se nada kako će njegov doprinos pomoći barem nekolicini.
Michael se trenutno priprema za Veliku nagradu Mađarske koja će se ovoga vikenda održati u Budimpešti, gradu također ugroženom od poplava s obzirom na činjenicu kako vodostaj Dunava raste iz sata u sat.
Tako je Schumi dokazao svima koji su ga prozivali kao hladnu osobu koja gleda samo sebe, dokazao da ima veliko srce. Bez obzira na protutezu kojom bi neki ustvrdili kako nekome tko ima tolike novce i nije teško dati neki maleni dio imovine. Recimo kako je Schumacherova imovina službeno procijenjena na 480 milijuna eura. Biste li vi napravili isto? Jer uvijek je teško dati. Između ostalog prebacite se malo u naše sfere. Ovdje je bio rat, koji je uzrokovao veću tragediju i nanio veću štetu nego Njemačkoj ove poplave. S obzirom na to, možete li se sjetiti neke donacije nekog našeg vrhunskog sportaša, a ima ih koji također masno zarađuju, doduše ne kao Schumi, ali … Ja se sjećam jedne donacije od 1 000 DM velikodušnog …., pomislih napisati njegove inicijale, ali odustao sam shvativši da ćete ga sigurno prepoznati i bez njih.
Slične akcije u kojima će biti skupljen novac za pomoć poplavljenim područjima najavio je i njemački nogometni prvoligaš Schalke, a potom i još neki klubovi. Zanimljiv je i podatak kako je tijekom jučerašnjeg programa jedne njemačke TV postaje, koji je donosio reportaže iz mnogih poplavljenih njemačkih mjesta, na ekranu bio ispisan broj na koji se mogu uplatiti novčani prilozi za pomoć krajevima zahvaćenim poplavama. No, nije to bio broj na kojemu bi se dao novčani prilog poplavljenoj Njemačkoj, već broj za pomoć poplavljenom Pragu.
Na kraju ću spomenuti još samo kako je trenutno najlošija situacija u Dresdenu, gdje se najgore tek očekuje, a već je poprilično loše što dokazuje i slika poplavljenog drezdenskog  muzeja Zwingera, građevine koja me  je fascinirala gotovo kao niti jedna druga. No, to je već priča za kolumnu.