DA SE NE PONOVI: Osmislite spomenik 'Izbrisanima', žrtvama administrativnog etničkog čišćenja u Sloveniji

Ivor Car

25. veljače 2013.

DA SE NE PONOVI: Osmislite spomenik 'Izbrisanima', žrtvama administrativnog etničkog čišćenja u Sloveniji

Prije ravno 21 godinu Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Slovenije, u tajnosti je i s velikom lakoćom iz registra stalnog prebivališta izbrisala 25.671 osoba. Mnogi su pohapšeni i sprovedeni u centre za izgon, a njihov je grijeh taj što su bili porijeklom iz drugih republika bivše Jugoslavije. Danas ih poznajemo kao „Izbrisane“. Dvije decenije kasnije Prešernovo gledališče Kranj, kako se „Izbrisani“ ne bi zaboravili ni ponovili, raspisuje natječaj za idejno rješenje spomenika žrtvama „izbrisa u Sloveniji“

Život 25.671 osoba koji su živjeli u Sloveniji nakon 26. veljače 1992. godine pretvorio se u pravi pakao. Na taj dan su ih slovenske vlasti u tajnosti jednostavno izbrisale. Ljudi su najednom ostali bez igdje ičega. Radnici bez posla, umirovljenici bez mirovina, studenti bez obrazovanja, a svi zajedno bez zdravstvene zaštite. Za razliku od metoda u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, Slovenija se odlučila za model administrativnog etničkog čišćenja. Pokrenut je niz tužbi, a nedavno je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio u korist Izbrisanih i Sloveniji dao rok od godinu dana da obešteti sve žrtve. Iznos koji bi Slovenija mogla platiti za ksenofobično čišćenje svoje države od „neslovenaca“ mogao bi se popeti i do pola milijuna eura.


(ILUSTRACIJA: izbrisani.org)

Prešernovo gledališče Kranj nedavno je raspisalo natječaj za idejno rješenje spomenika žrtvama „izbrisa u Sloveniji“. Pobjedničko rješenje će se upotrijebiti kao scenografski element u kazališnoj predstavi simbolično nazvanoj „25.671“, a nakon toga će biti poslano kao prijedlog slovenskoj vladi, koja već dva desetljeća ignorira problem Izbrisanih, usprkos dvjema presudama slovenskog Ustavnog suda. Osim Vladi prijedlog će se poslati i najvećim slovenskim gradovima i općinama, u nadi da će se korijeni ove ideja negdje primit.


(ILUSTRACIJA: Prešernovo gledališče Kranj)

„Radi se o pokušaju da se izbrisani i njihova sudbina ne zaborave, ali i kao podsjetnik da se sustavno kršenje ljudskih prava od strane države ne bi ponovilo“, objašnjavaju iz Prešernovog gledališča u Kranju zašto su se odlučili na ovu akciju.


(FOTO: izbrisani.blogspot.com)

Inače, zanimljivi i hvale vrijedan projekt kranjskog kazališta režira Oliver Frljić, koji će se vjerojatno naći na udaru kritike dijela Slovenije, baš kao što se našao na udaru većine hrvatske i srbijanske javnosti kada je u Hrvatskoj i Srbiji u kazalištima obrađivao „bolne teme“. Premijera predstave trebala bi se dogoditi 21. ožujka, a natječaj za idejno rješenje spomenika žrtvama traje do 4. ožujka. Ukoliko imate ideju možete je poslati na adresu Prešernovo gledališče Kranj, Glavni trg 6, 4000 Kranj (s naznakom: Spomenik izbrisanima) ili na email: pgk@pgk.si.

Lupiga.Com