Bandić tražio smjenu pravoslavnog popa Milenka

Ivan Kegelj

29. siječnja 2007.

Bandić tražio smjenu pravoslavnog popa Milenka

Milan Bandić uistinu je "najveći od najvećih". Nakon što se gradnji superluksuznog nečega u samom centru grada usprotivio zagrebački paroh Milenko Popović, Bandić je odgovorio vrlo oštro, beskompromisno i ludo - zatražio je smjenu pravoslavnog popa. Vijest o najnovijoj Milanovoj zajebanciji donosi portal Business.hr. Pitanje dana glasi: Silazi li Milan Bandić s uma?

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bijesan zbog slučaja Cvjetni trg, od mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana tražio je smjenu zagrebačkog paroha Milenka Popovića. Razlog je, vjerojatno, otvoreno protivljenje oca Milenka rušenju dvorane kina Zagreb, koja je nacionalizacijom oduzeta SPC-u. Bandić je donedavna obećavao da će ta imovina - uz novčanu nadoknadu Kinematografima - biti vraćena SPC-u kao izvornom vlasniku, i odbijao je bilo kakvu pomisao da tu postoje neki zainteresirani ulagači.

Sada, kad jasno drži stranu povlaštenom investitoru, Bandiću smetaju svi koji se bune, a pogotovo otac Milenko koji je iz dvorišta kina Zagreb istjerao Horvatinčićeve buldožere.
- Ne mogu vam komentirati nečije privatno pismo, rekao je za Business.hr otac Milenko, indirektno potvrdivši da je informacija točna, odnosno da se Bandić pismenim putem obratio mitropolitu Jovanu i zatražio smjenu paroha zagrebačkog.

Zadiranjem u crkvenu autonomiju zagrebački gradonačelnik potvrđuje svoj (neutemeljeni) stav iznesen u emisiji „Nedjeljom u 2“, po kojem mu pobjeda na lokalnim izborima daje pravo raditi za mandata što god ga je volja, pa čak i kadrovirati svećenstvo. Kako je krenulo, možda uskoro i Srpska pravoslavna crkvena opština Zagreb potpadne pod famozni gradski Holding...
- Prevareni smo oko dvorane kina Zagreb, tužit ćemo gradsko poglavarstvo, Kinematografe i Tomislava Horvatinčića. Bili smo spremni ponovno kupiti imovinu koja nam je oduzeta, ali niti to nam ne daju, rekao nam je otac Milenko.

Pregovori predstavnika SPC-a i gradskog poglavarstva o kinu Zagreb započeli su još 2005., a 23. ožujka 2006. je Milan Bandić organizirao večeru na kojoj su bili mitropolit Jovan, Simo Rajić i otac Milenko.
-
Gradonačelnik nam je tada rekao da ne moramo brinuti oko povratka nacionalizirane dvorane kina Zagreb, koja je bila u vlasništvu Kinematografa. Obećao je da će se grad odreći prava prvokupa, ali cijena ne smije biti manja od 2,9 milijuna eura. Sa Inom Čavlinom, direktoricom Kinematografa, dogovorili smo cijenu za kupnju dvorane i izgledalo je da nikakvih problema neće biti, prisjeća se otac Milenko.

Na žalost, do Čavline se ne može doći jer je jedini telefon Kinematografa - isključen. Iako ih je Bandić tada tapšao po ramenima i govorio da se „za tu dvoranu ionako nitko ne zanima“, predstavnici SPC-a bili su sumnjičavi, jer su već tada razni investitori počeli pričati da planiraju otkupiti kino, srušiti ga i sagraditi nešto drugo. Sukladno obećanjima, grad Zagreb se nakon nekoliko dana, 29. 3., odrekao prava prvokupa, da bi tog istog dana bio položen ugovor o kupoprodaji Kina Zagreb između Kinematografa - i Tomislava Horvatinčića.

Prevarena delegacija SPC-a opet se zaputila u Poglavarstvo, a otac Milenko je pitao Bandića može li im pomoći da dođu do svoje imovine, koju su spremni ponovno platiti i čekati da jednog dana dobiju naknadu.
- Ja s tim nemam ništa, moji suradnici su me obmanuli, izvlačio se tada Bandić, koji je tek u posljednje vrijeme otvorio karte i počeo potpuno podržavati Horvatinčićev projekt.

A kad se otac Milenko suprotstavio sprezi gradske vlasti i s njome umreženih poduzetnika, zagrebački gradonačelnik nije se libio otvoreno zahtijevati od mitropolita Jovana da nekako makne toga neugodnog protivnika.

www.business.hr