Tunel kroz Medvednicu: Nema mjesta ironiji

Glober

13. listopada 2006.

Tunel kroz Medvednicu: Nema mjesta ironiji

Kada sam prije dosta godina, u početku njegova uzleta, nailazio na izjave bivšeg predsjednika o tome da novac nije imovina, da je sretan što mu supruga nije ovo ili ovo, da su oni koji se s njim ne slažu obična stoka sitnog zuba i tako dalje, mislio sam kako nije moguće da postoji čovjek koji bi stvarno izgovarao takve gluposti. No, upravo danas čuo sam da je "struka" dala svoj pristanak za bušenje naših pluća - Medvednice

Ipak, sva njegova kasnija djela u godinama predsjednikovanja uvjerila su me je da sam trebao puno ozbiljnije shvatiti sve takve i slične izjave, pa radi toga danas najozbiljnije shvaćam novu osobu koja zauzima visok položaj u društvu u kojem živim, a govori slične gluposti, samo primjerne današnjem trenutku.

Pričam o Milanu Bandiću.

Već duže vrijeme slušam o tome da je Zagrebu potreban metro. Po svom lošem običaju na to sam se do sada samo osmjehivao i bio siguran da nitko normalan ne može tako nešto planirati u gradu, koji će ionako prometne gužve riješiti šireći žižu svog poslovnog života preko Save, gdje ima više nego dovoljno nadzemnog prostora za sve što takvom gradu treba.

Osim metroa spominje se i nekakva "viseća željeznica", kao prometno rješenje u gradu, iako bi i obična, kvalitetno isplanirana, prigradska željeznica bila dovoljna uz već postojeću ili još razvijeniju tramvajsku mrežu. Rekoh već da sam oboje smatrao tek pričama koje imaju svrhu da budu zabavna reklama za pojedine likove koji su se nekim čudom našli u politici, pa pričaju svašta želeći na sebe privući pažnju i steći popularnost.

No, nedavno sam se ipak ozbiljnije uznemirio kada je osoba koja se trenutno nalazi na položaju gradonačelnika počela davati izjave o bušenju Medvednice. Poželio je tip ostaviti neizbrisiv trag i na zagrebačkom najvećem prirodnom bogatstvu, na plućima ovoga grada. Kažem, uznemirio sam se, ali kako se za verifikaciju te zamisli tražilo i mišljenje struke, nisam bio previše zabrinut. Bio sam potpuno siguran da će tu ideju svatko kompetentan za takva pitanja jednostavno ismijati. Čini se da sam sasvim smetnuo s uma na čijem su platnom spisku ti "kompetentni" ljudi. Upravo danas, neposredno prije pisanja ovog teksta, čuo sam kako je "struka" dala svoj pristanak za bušenje naših pluća, odnosno za tunel kroz Medvednicu.

E, pa kad je tome tako, moram naglasiti da je za to potrebno i moje mišljenje, kao i mišljenje ostalih građana grada na koji se taj zloslutni projekt odnosi. Samo u ovom slučaju nemam tek puko mišljenje, nego imam čvrsti stav. Dakle, moj stav je da se više ne želim osmjehivati na gluposti misleći da sam nešto možda i krivo shvatio ili čuo. Ovdje nema mjesta ironiji. Uništavanje parka prirode je nešto vrlo loše što se namjerava učiniti ovome gradu i njegovim stanovnicima. Upravo to je razlog da ću već prvog radnog dana u slijedećem tjednu upitati nadležnu osobu u policiji da li dozvoljavaju devastaciju parka prirode, zatim ću isto upitati u nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja, a možda i u Ministarstvu zdravstva vezano uz zaštitu zdravlja stanovnika Zagreba. Na koncu ću kontaktirati stranku čiji je  Milan Bandić pripadnik da ih pitam što misle poduzeti protiv svog člana koji javno najavljuje i planira građevinske radove u zakonom zaštićenoj zoni u kojoj su oni zabranjeni. Političar koji krši zakone ili ih prilagođava sebi ne može nikome služiti na čast i nadam se da će u njegovoj stranci shvatiti koliku nam svima štetu taj čovjek nanosi. U pitanju je dobro svih nas koji vjerujemo u osobnu odgovornost, pa tako i političku.

Ako mislite da s tome ništa neću postići, kažem vam da se varate, jer kao privatna osoba mogu barem podići prijavu protiv njega, nadam se kaznenu. Bilo bi dobro da bude podignuto što više takvih privatnih tužbi protiv njega, jer se on već dokazao kao pravi majstor u zametanju tragova kaznenim prijavama, ili barem ublažavanju njihovih učinaka. Predlažem da svi učinimo taj mali napor za spas Medvednice. Hajdemo se barem informirati na nadležnim mjestima kako bismo podigli prijave protiv čovjeka koji se, očito, ne misli zaustaviti samo u Maksimirskoj šumi i ruglu od stadiona koji ga užasno privlači, nego je sada naumio prokrčiti si put i do samih naših pluća kopajući tunel kroz njih. Ovaj tekst uopće nije obojen politički, ekonomski, filozofski niti ikako drugačije. Radi se samo o potrebi za udisanjem svježeg zraka što dolazi iz predivnog parka prirode koji mora ostati netaknut, što je uostalom i zakonom predviđeno.