Alergija naša svagdašnja

Ivan Kegelj

14. ožujka 2002.

Alergija naša svagdašnja

My beloved Lupiga, ako si u prošlom mjesecu kihao češće nego inače - znaj, to ti je od alergije, a ako pročitaš ovo pismo do kraja znat ćeš i na što si alergičan bez da ideš doktoru...
 My beloved Lupiga, ako si u prošlom mjesecu kihao češće nego inače - znaj, to ti je od alergije, a ako pročitaš ovo pismo do kraja znat ćeš i na što si alergičan bez da ideš doktoru.
Da te ne zamaram, riječ je o ambroziji, alergenoj biljci davno donesenoj iz jedne od Amerika.
- Doslovce se ne možemo obraniti od mase pacijenata, rekla je za bezgrešnjak doktorica Asja Stipić Marković, želeći dočarati o kako ozbiljnom problemu se radi.
Pelud ambrozije baš nekako s osmim mjesecom stane letit unaokolo, pa ti kašlji alergični moj prijatelju. A trebaš znat da bi morao izbjegavat zapuštenije pustopoljine jer tamo ambrozija najbolje uspjeva. U svom kvartu bi trebao počupati to sranje da ti ne bi familija stalno papagajski ponavljala - na zdravlje. Alergija se, a to pošto ja nisam alergičan na ovu biljku znaš bolje od mene, manifestira svrbežom ušiju i očiju, čestim apćihanjem, peče te nepce i stalno nekom jebeš majku alergenu.
Dragi moj virtualni brate, liječnike zabrinjava što je među osjetljivima na ovaj alergen sve više mladih ljudi, a mene zabrinjava što u mom kvartu ambrozije ima ko kenje pa povazdan nekom moram vikat nazdravlje. Kod nas u Zagabriji imamo i ljude koji su zaduženi za čupanje ambrozije, ali kako je opet riječ o nekom stožeru podrazumijeva se da tu nitko ništa ne radi, osim što daju izjave za novine.
Kako se zaštiti, pitaš ti mene sa suzom u oku i slovom "a" od "apćiha" u grlu. Pa najbolje bi ti bilo na neko vrijeme se maknut iz grada, otići na krstarenje ili preseliti se u pustinju Kalahari. Ali kako čitatelji Lupige po definiciji imaju novaca eventualno za put do egzotičnog Karlovca, preporučujem ti terapiju antihistaminicima ili pripravcima za lokalnu primjenu na sluznicu uha, oka ili bronha. Nazdravlje!