Dobar tek

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Dobar tek

To što štakori prenose raznorazne bolesti ne spriječava Vijetnamce u konzumiranju specijaliteta, pečenog štakora. U mnogobrojnim restoranima u južnom Vijetnamu dnevno se pojede oko 100 tona mesa ovog nama nesimpatičnog glodavca
Štakore Vijetnamci najviše vole pečene, ali ih jedu i u juhama i na žaru. Ove godine je došlo do velikog razmnožavanja štakora tako da ih ima u izobilju što utječe i na jefitnije cijene njihovog mesa. Na lokalnim tržnicama južnog Vijetnama, cijena kilograma štakora je zbog toga vrlo pristupačna i ne prelazi iznos od jednog eura. Mnogi su zaposleni na hvatanju ovih glodavaca. Čak više od 2 000 ljudi postalo je lovcima na štakore. Nakon što ih se nahvataju, dilaju ih restoranima po sasvim minimalnim cijenama. Brojka od 100 tona pojedenog štakorskog mesa dnevno, zahtjeva i veliki pomor tih životinja. Procijenjuje se kako ih 150 milijuna biva ubijeno svake godine, što je dovoljno da se određeni broj izveze u Kinu. Sigurno je kako će ovaj trend uz stalne poplave u Vijetnamu, utjecati na smanjenje štakorske populaciju.
No, ipak nemojte misliti da se štakori jedu samo negdje tamo daleko. Što biste rekli na šalu koju su dečki priredili svom kolegi, vozaču. Prošle godine u Čakovcu, ispekli su štakora i ponudili ga svom prijatelju. Nakon što je pojeo gotovo cijeloga glodavca, odlučili su mu reći što to on u stvari jede. Sigurno je bio sretan!